27 january 2020, 11:00 views 3194
Cum să ajungem din punctul А în punctul B? Realitățile și perspectivele transportului
27 january 2020, 11:00 views 3194

Cum să ajungem din punctul А în punctul B? Realitățile și perspectivele transportului

Trăim în al treilea deceniu al anilor 2000, în secolul tehnologiilor avansate. Dar în orașul nostru e problematic să ajungi repede din punctul A în punctul B. Locuitorii capitalei au adunat numeroase întrebări privind funcționarea transportului public. Cum vor fi soluționate aceste probleme? Consilierul municipal Alexandr Comarov discută cu corespondentul Noi.md

În ce stare se află transportul public în municipiul Chișinău și care sînt perspectivele lui de dezvoltare?

Să examinăm fiecare gen de transport în parte. Parcul de autobuze a trăit o perioadă, în care zilnic circulau pe rute cca 400 autobuze. În prezent circulă doar 100, dintre care 70% - uzate la maxim. Părerea mea: trebuie să cumpărăm cel puțin 150 autobuse de mare capacitate și să organizăm asamblarea lor la întreprinderile chișinăuiene, ceea ce ne va da locuri de muncă suplimentare și va reduce costul vehiculelor.

La parcul de troleibuze situația este ceva mai bună. Mai bine de 300 de troleibuze circulă zilnic prin oraș. În conformitate cu acordul interguvernamental moldo-belarus și relațiile de parteneriat cu uzina «Белкоммунмаш» din or. Minsk, este organizată livrarea și asamblarea troleibuzelor la Chișinău. Însă costul lor, cheltuielile semnificative pentru schimbarea bateriilor, distanța insuficientă de deplasare fără folosirea rețelei electrice de contact nu ne permit să considerăm că troleibuzele autonome constituie o direcție promițătoare.

Pentru a îmbunătăți situația parcului de troleibuze trebuie să mai cumpărăm cca 150 troleibuze noi. Trebuie să renovăm și să mai construim noi stații de transformare, să înlocuim cablurile electrice și să sporim lungimea liniilor de contact cu 20 km anual.

Într-un final, microbuzele private (rutierele). În ultimii trei ani numărul lor s-a redus de la 2700 la 700 unități. Dacă ținem cont de faptul că în 2022 va intra în vigoare interdicția de a exploata microbuzele reutilate din cele de marfă în cele de pasageri și de problemele existente în acest gen de transport, numărul lor va continua să scadă brusc. Ceea ce, evident, va complica dinamica traficului de pasageri în Chișinău. Trebuie să examinăm, în regim de urgență, posibilitatea de achiziționare a autobuzelor municipale de dimensiuni mici pentru a deservi mai multe rute, inclusiv suburbane.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

Chisinau , transport

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1769-1774
Populația:
3415 locuitori

Pîrîta este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Pîrîta este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Dubăsari și la 18 km de Chișinău. Satul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3415 oameni. Pîrîta a fost menționat documentar între anii 1769-1774.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.