11 january 2019, 10:00 views 3027
Ceban: Trebuie să folosim cu înțelepciune toate mijloacele financiare de care dispune Chișinăul
11 january 2019, 10:00 views 3027

Ceban: Trebuie să folosim cu înțelepciune toate mijloacele financiare de care dispune Chișinăul

Primăria din Chișinău are bani, ei doar trebuie gestionați corect.

Despre acest lucru a declarat într-un interviu pentru portalul Noi.md candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău din Partidul Socialiștilor, Ion Ceban.

Răspunzînd la întrebarea de unde va lua bani pentru a implementa numeroasele sale proiecte foarte tentante din capitală, Ion Ceban a menționat faptul că a spune că în oraș nu există bani provine din necunoașterea situației.

"La noi azi numai pentru reabilitarea staţiei de epurare au fost alocate 24 mln. euro. Bani sînt, însă ei pur şi simplu se fură. Sunt irosiți, dar lucrările nu se fac. Asta ce înseamnă? Înseamnă că trebuie schimbat conducătorul, echipa de proiect, dar nu înseamnă că nu-s bani. 24 de milioane de euro înseamnă 500 milioane de lei, jumătate de miliard. Bani enormi pentru Chişinău! Pentru proiectele ce ţin de aprovizionarea cu apă - 62 milioane de euro. Bani, de asemenea, foarte mari. Însă nimic nu se rezolvă, la moment. Pentru drumuri s-au cheltuit milioane de euro şi ce drumuri avem azi?", a pus o întrebare retorică candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău din PS.

"Da, bani mereu nu ajung, dar noi nu avem o criză totală. Bani sunt, ei trebuie doar gestionaţi corect. Pe lîngă cele 4 miliarde din buget, mai există multe alte resurse. Și cînd se spune că trebuie să cerem bani de peste hotare... Las să se spună", a continuat el. Ion Ceban a menționat că azi avem relaţii bune cu Bucureştiul, care ne dă bani pentru unele proiecte, spre exemplu – pentru reconstrucţia străzii Alba Iulia.

"Ne ajută Iaşul, alte oraşe cu care colaborăm fructuos. Credeţi-mă, personal am votat de multe ori pentru aceste proiecte şi le mulţumesc tuturor celor care ne ajută, şi ne vom adresa tuturor – la vest şi la est. Avem proiecte de care este interesată Asia. Poftim, sîntem deschiși pentru toți!", a subliniat el.

Candidatul la funcția de primar a menționat că pentru început trebuie să folosim cu cap mijloacele de care dispunem acum şi apoi să căutăm de la cine să mai cerem ajutor. Cu atît ai mult că, dintr-o abordare corectă a gestionării gospodăriei orășenești, orașul ar putea cîștiga mult mai mult și singur. În acest sens, el a numit o altă problemă - economia primitivă care s-a format la Chişinău.

"De ce la Iaşi, Cernăuţi, Odessa există companii mari, care pot oferi oamenilor salarii normale, dar la noi – nu? Şi nu e vorba despre capitale, nu despre Kiev, Bucureşti, Moscova sau Sankt Petersburg, Berlin sau Paris. Chişinăul cedează azi nu doar în faţa capitalelor europene, ci pur şi simplu în faţa oraşelor mari. De ce? Pentru că nu există voinţă politică, deschidere, pentru că noi nu le oferim agenţilor economici posibilitatea să se dezvolte. Iar celor care vor să investească aici, nu le explicăm unde trebuie să investească", a declarat Ion Ceban. Potrivit lui, nu e criză de bani, ci de potenţial administrativ.

"Proiectele existente nu funcţionează pentru că nu avem administratori buni. Iată de ce trebuie să reducem la maxim corupţia. Toate terenurile municipale să se scoată la licitaţii, nu prin votul de la primărie. Patru ani am insistat asupra acestui fapt, avem şi primele rezultate. Recent au fost licitate nişte terenuri municipale, acolo unde anterior adunam 84 mii lei, acum am adunat 20 de milioane. E o diferenţă? Cu 20 de milioane poți restaura a șasea sau a cincea parte din oraş, aceleaşi clădiri istorice, care sub ochii noştri se transformă în ruine...", a menționat Ion Ceban.

Source: noi.md

Keywords:

Ion Ceban , Chisinau , bani

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1637
Populația:
2287 locuitori

Ciocîlteni este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Ciocîlteni, Fedoreuca și Clișova Nouă. Localitatea se află la distanța de 22 km de oraşul Orhei şi la 67 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2287 de oameni. Satul Ciocîlteni a fost menționat documentar în anul 1637.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.