27 september 2019, 10:30 views 3637
Vasile Chirtoca: FMI ia mai mulți bani de la Moldova decît îi dă
27 september 2019, 10:30 views 3637

Vasile Chirtoca: FMI ia mai mulți bani de la Moldova decît îi dă

Moldova nu a obținut niciun avantaj din cooperarea cu Fondul Monetar Internațional. Țării i se iau mai mulți bani, sub pretexte înșelătoare, decît i se dau, astfel ea poate renunța la serviciile FMI.

Această opinie a fost exprimată de președintele DAAC Hermes, Vasile Chirtoca, menționînd că de 27 de ani urmărește cu atenție activitatea acestei organizații în Republica Moldova. Începînd cu sfaturile experților FMI cu privire la introducerea monedei naționale, practic liber-convertibile (după care întreaga industrie s-a prăbușit), după principiile creării ratelor dobînzilor în economie, pînă la recomandările privind modificările în sistemul fiscal și formarea rezervelor valutare, transmite Noi.md.

"Drept urmare, eu am ajuns la următoarea concluzie: fie experții acestei organizații nu înțeleg ceea ce fac, fie noi am nimerit pe lista țărilor a căror dezvoltare trebuie blocată. Iar dezvoltarea noastră este blocată cu ajutorul unor teorii economice, dezvoltate special pentru astfel de țări, prin intermediul cărora sînt impuse dogme după principiile organizării sistemului bancar, finanțării businessului și familiilor, formării bugetelor și rezervelor, a sistemului fiscal etc. Ca rezultat al acestui ajutor - noi nu ne dezvoltăm, țara își pierde cetățenii, viața oamenilor rămași se înrăutățește și scade infrastructura socială, de la noi se iau mai mulți bani, sub pretexte înșelătoare, decît ni se dau", a subliniat Vasile Chirtoca.

"Noi cu toții credem că sîntem ajutați, dar, de fapt, o asemenea conlucrare cu „partenerii de dezvoltare" aduce daune semnificative țării. Acest lucru nu-l înțeleg nu numai oamenii obișnuiți, dar nici conducătorii noștri care se plimbă prin Europa și America cu mîna întinsă, unde li se arată imediat spre FMI, cu care trebuie de restabilit cooperarea. Și iată ei o stabilesc de dragul unui ajutor de cîteva zeci de milioane de dolari, pe care Occidentul le ia imediat înapoi (ca rezerve), fără a se gîndi că această organizație nu a adus beneficii nici unei țări", Dar poate conducătorii noștri înțeleg totul și duc această politică în scop electoral doar pentru a primi sprijin politic din partea Occidentului? Să aduci intenționat daune țării în interese mercantile? Nu aș vrea să cred asta...", amenționat președintele companiei DAAC Hermes.

După părerea lui, probabil, cu o abordare atentă și independentă față de negocieri, există opțiuni de a îndrepta această cooperare în folosul țării, dar dacă nu există astfel de opțiuni, atunci ar trebui cel puțin să nu ne facem rău și să refuzăm serviciile acestei organizații.

"Dacă nu am dreptate, arătați-mi avantajele acestui „ajutor", dar noi cu toții ținem minte că Republica Moldova s-a dezvoltat cel mai dinamic în perioada 2001 - 2005, cînd președintele Vladimir Voronin a refuzat orice cooperare cu FMI", a subliniat Vasile Chirtoca.

Source: noi.md

Keywords:

Vasilii Chirtoca , FMI , bani

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1756
Populația:
2627 locuitori

Micăuţi este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gornoe și Micăuţi. Localitatea se află la distanța de 52 km de orașul Strășeni și la 25 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2627 oameni. Satul Micauți a fost menționat documentar în anul 1756.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.