18 september 2012, 12:43 views 4001
18 september 2012, 12:43 views 4001

87 % din școlile din capitală nu îndeplinesc cerințele igienice

Doar 19 din cele 149 de școli din Chișinău îndeplinesc pe deplin cerințele igienice. Celelalte școli înregistrează o serie de neajunsuri la acest capitol se spune în informația postată pe site-ul Centrului de Sănătate Publică din Chișinău. Într-un interviu acordat Info-Prim Neo șefa Departamentului General al Educației, Tineretului și Sportului Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb a recunoscut că, la sfîrșitul lunii august au fost inspectate școlile și s-auconstatat unele deficiențe, însă acum situația s-a îmbunătățit în mod semnificativ.

Evaluarea a fost realizată în perioada 24-30 august, inclusiv în 14 școli private. Cele mai frecvente încălcări sînt defectele legate de reparașii și construcții. În trei școli, au început lucrările de construcție de spații noi, care nu au fost coordonate cu Centrul pentru Sănătate Publică. În 24 de școli nu sînt finalizate reparații la acoperiș, în 24 de școli nu sînt finalizate reparațiile în cantine, săli de clasă, grupuri sanitare. În plus, în mai multe școli din capitală nu funcționează echipamentele frigorifice în cantine.  Trei instituții de învățămînt nu sînt conectate la rețeaua de apă și canalizare. Rămîne nerezolvată și problema amenajării grupurilor sanitare în curțile a 11 instituții preuniversitare.

Comentînd rezultatele evaluării Centrului de Sănătate Publică, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb a constatat că Chișinăul are 135 și nu 149 instituții de învățămînt preuniversitar.

Șefa Departamentului Educație, Tineret și Sport recunoaște totuși, că în acest an unele reparații au fost amînate din cauza adoptării cu întîrziere a bugetului municipal, precum și faptului că examinarea documentelor în Centrul Național de achiziții a luat prea mult timp. Departamentul General al Educației, Tineretului și Sportului va prezenta săptămîna viitoare o informație actualizată cu privire la pregătirea școlilor pentru noul an școlar.

Keywords:

Moldova , scoala , primaria , localitati

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1808
Populația:
2567 locuitori

Etulia este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Etulia Nouă, Etulia și loc.st.c.f. Etulia. Localitatea se află la distanța de 113 km de municipiul Comrat și la 218 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2567 de oameni. Satul Etulia a fost menționat documentar în anul 1808.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.