Show news from...

eye 13867 Views

În Capitală, toate mijloacele de transport public vor fi echipate cu sisteme GPS


În Chișinău se desfășoară activități intense în scopul echipării tuturor tipurilor de transport public cu sisteme GPS. Totodată, se prevede organizarea unui sistem de tichetare electronică și instalarea unui sistem de informare a populației cu privire la circulația transportului public.

Despre aceasta a relatat pentru Noi.md șeful Direcţiei Management în Transport din cadrul Direcției Generale Transport Public şi Căi de Comunicaţie, Lilian Copaci.

El a remarcat faptul că, zilele acestea, la Direcţia Transport Public a avut loc prezentarea sistemului de monitorizare prin GPS.

La jumătatea acestui an se planifică organizarea unei licitații pentru selectarea companiei care va asigura implementarea acestui sistem de monitorizare.

Ca măsură de îmbunătățire, pe lîngă introducerea unui sistem de monitorizare prin GPS, se planifică organizarea unei licitații pentru a selecta o companie care va asigura realizarea proiectului de tichetare electronică", a declarat Lilian Copaci.

Potrivit lui, la staţii va fi instalat un panou de informare a populației cu privire la circulația transportului public – informații despre intervalele de timp în deplasarea troleibuzelor, autobuzelor și microbuzelor.

Un proiect-pilot a fost implementat pe baza rutei de troleibuz nr. 30, astfel fiind montate şi deja funcționează patru astfel de panouri informative. De asemenea, pentru a îmbunătăți transportul de pasageri, se planifică modernizarea semafoarelor, a sistemelor de iluminat, creşterea siguranței la intersecții, la trecerile pentru pietoni, aplicarea marcajelor rutiere, instalarea indicatoarelor rutiere, reabilitarea staţiilor de aşteptare a transportului public și a căilor de acces către acestea.

După cum a menţionat Lilian Copaci, toamna trecută a fost efectuată inventarierea tuturor staţiilor de transport public din municipiu. Informația a fost prezentată primarului general și pentru viitorul apropiat urmează să fie luată decizia despre structura sau agentul economic, care va lua aceste obiecte la balanţa sa, le va moderniza şi va răspunde pentru deservirea lor.

În plus, Direcţia Transport Public intenționează, de asemenea, să colecteze informații privind traficul de pasageri pentru a optimiza rețeaua de rute pentru toate tipurile de transport și a le face mai comode pentru circulația prin oraş. Vor fi lansate noi rute de troleibuz. Din 1 februarie, deja a fost lansată cea de-a 35-a rută spre Durlești.

Lilian copaci a menționat, de asemenea, că specialiștii DGTPCC, împreună cu Direcţia Arhitectură și Urbanism lucrează asupra unui concept privind dezvoltarea complexă a rețelei de transport în municipiu. De asemenea, Primăria capitalei, în parteneriat cu PNUD Moldova (Green City Lab), începe elaborarea unui Plan de mobilitate urbană durabilă.

Keywords:

Chisinau , transport public , GPS

Settlements of Moldova and Diaspora

Veveriţa

Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
194 locuitori

Veveriţa este un sat din cadrul comunei Hîrceşti, raionul Ungheni. Satul Veveriţa este situat la o distanţă de 38 km de oraşul Ungheni şi la 71 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 194 de oameni. Satul Veveriţa a fost întemeiat în anul 1925.

Read more