15 november 2018, 17:40 views 11195
Vasile Chirtoca: Grozavu şi alţi angajaţi ai Primăriei au încălcat legea şi trebuie să fie traşi la răspundere
15 november 2018, 17:40 views 11195

Vasile Chirtoca: Grozavu şi alţi angajaţi ai Primăriei au încălcat legea şi trebuie să fie traşi la răspundere

Viceprimarul municipiului Chișinău, Nistor Grozavu, și alți angajați ai Primăriei capitalei au încălcat legea și mai multe decizii ale Consiliului Municipal prin semnarea autorizaţiei de construire a unui bloc de locuit pe strada Dimo, 7/3, iar cazul respectiv ar trebui să fie investigat de organele de drept.

Declaraţia respectivă a fost făcută, joi, de consilierul municipal, Vasile Chirtoca, în cadrul şedinţei Consiliului Municipal, la care au fost abordate problemele locatarilor blocului în preajma căruia urma să înceapă construcţia, informează Noi.md.

Consilierul i-a atenţionat pe cei prezenţi asupra acțiunilor Primăriei și ale angajaţilor instituţiei municipale, reamintind că, la 18 iulie, anul trecut, Consiliul Municipal a adoptat două decizii importante care, ulterior, au fost încălcate de Grozavu și de alți angajați ai Primăriei capitalei.

"Prima decizie viza restricţionarea construcțiilor. Prin cea de-a doua decizie a fost aprobat Regulamentul privind gestionarea şi protejarea spaţiilor verzi, care a fost elaborat în baza legii din 1999 privind spaţiile verzi din Moldova. Ambele decizii au fost încălcate de executiv. Nici dl. Grozavu, nici alți angajați ai Primăriei nu erau în drept, în ianuarie, 2018, să semneze careva autorizaţii de construire a unui bloc rezidenţial pe strada Dimo. Elementar – nu aveau nici un drept. Prin urmare, este foarte important ca organele de drept să ia atitudine faţă de aceste aspecte. Noi, consilierii municipali, tot ar trebui să ne implicăm, ar trebui să investigăm această activitate, care încalcă simultan mai multe puncte din Codul Penal", a subliniat Vasile Chirtoca.

El a menționat că ordinea în oraș va fi posibilă doar atunci cînd se va face ordine în Primăria capitalei, dacă cetățenii vor alege, la anul, un primar adecvat. În același timp, Vasile Chirtoca susţine că nu se autopromovează, deoarece nu va candida pentru postul de primar general al municipiului Chișinău.

"Putem auzi de foarte multe ori că în acest Consiliu Municipal nu se poate decide nimic, că ăştia din Consiliu sînt toţi de-o teapă. Domnilor, nu trebuie să nădăjduieşti la o iresponsabilitate colectivă. Consilierii pot pregăti decizii, le pot adopta dacă există o majoritate. Consilierii pot adopta decizii pe baza propunerilor din partea executivului și, cea mai bună opțiune pentru Consiliul local este atunci cînd toate deciziile sînt adoptate la propunerea primarului general. Din păcate, nu avem un executiv care ar putea propune soluții în interesul cetățenilor. De mai bine de trei ani sînt membru al Consiliului Municipal şi în toată această perioada executivul nu a prezentat nici un proiect de decizie în beneficiul cetățenilor, care ar ţine de sfera construcțiilor", a spus Vasile Chirtoca.

El a menționat că Nistor Grozavu va fi invitat la ședința Consiliului Municipal, deoarece există un punct special pe ordinea de zi suplimentară, care prevede un raport din partea sa referitor la implementarea deciziilor Consiliului Municipal din 18 iulie 2017.

"El va fi obligat să asigure identificarea tuturor terenurilor care fac obiectul interdicției. Astfel, toate lucrările de construcţie în interiorul cartierelor de locuit orăşeneşti sînt interzise. Mai mult ca atît, viceprimarul de Chișinău va fi obligat să identifice terenuri pentru înlocuirea acestor terenuri, precum și să efectueze schimbul sau răscumpărarea acestor terenuri de la cumpărătorii de bună credinţă. În acest scop, la buget a fost prevăzută suma de 20 de milioane de lei. Credem că este o opţiune la care trebuie să se recurgă în cazul în care terenul a fost cumpărat cu bună-credință. Pe aceste terenuri, într-adevăr, trebuie să fie organizate terenuri sportive, dacă ele sînt libere de spaţii verzi, sau amplasate alte obiecte sociale care prin gabaritele lor nu ar depăşi două nivele, așa cum prevede decizia Consiliului", a declarat Vasile Chirtoca.

El a cerut, de asemenea, locuitorilor capitalei să nu fie impasibili atunci cînd vor avea de ales conducerea pentru propriul oraş și să-şi facă alegerea nu pe baza unor preferințe globale, ci pe baza calităților profesionale ale candidaților.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1471
Populația:
996 locuitori

Poiana este un sat şi comună din raionul Soldăneşti. Poiana este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 10 km de orașul Șoldănești și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 996 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Poiana datează din anul 1471.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.