25 october 2018, 17:10 views 12577
Numărul exact al victimelor exploziei blocului de la Chișinău rămîne încă necunoscut
25 october 2018, 17:10 views 12577

Numărul exact al victimelor exploziei blocului de la Chișinău rămîne încă necunoscut

Numărul exact al victimelor în urma exploziei din blocul de locuit din sectorul Rîşcani, al capitalei rămîne necunoscut şi în ziua de astăzi.

O declarație în acest sens a fost făcută de către consilierul municipal al Partidului Socialist, Stanislav Vartanian, în cadrul emisiunii "Mehanism deistvia cu Elena Leviţkaia-Pahomova" de la canalul NTV-Moldova.

El a menționat că explozia propriu-zisă a blocului de la Rîşcani s-a produs în rezultatul unor circumstanțe complicate, situație de care se fac vinovaţi pe deplina măsură nu primarul orașului sau Primăria capitalei, ci întregul sistem de stat.

"În primul rînd, vorbim despre problema cu tarife ridicate la energia electrică pentru casele, care nu sînt conectate la gazele naturale. Pentru a economisi bani, oamenii s-au văzut nevoiţi să-şi instaleze să butelii de gaze în casele negazificate. Ei nu pot fi acuzați de acest lucru, deoarece toți supraviețuiesc cum pot, avînd în vedere nivelul scăzut al veniturilor populației. Pentru prevenirea unor astfel de situații pe viitor, Partidul Socialist a venit deja cu inițiativa, propunînd compensarea pînă la 40% din costul energiei electrice pentru 112 case negazificate din capitală. La următoarea şedinţă, aceasta va fi discutată în cadrul Consiliului municipal", a spus Stanislav Vartanean.

Vorbind despre reacția autorităților privind incidentul tragic cu explozia blocului de locuit de la Rîşcani, consilierul municipal al PSRM a remarcat că dacă e să evaluăm modul în care Primăria "a acţionat" în această situație, probabil că totul ar fi putut fi mai bine și mai eficient. "Dar mai mult sau mai puțin gestionarea situaţiei i-a reușit. Consiliul municipal a alocat 13 milioane de lei pentru a ajuta victimele, pentru reparații, reconstruirea casei, cumpărarea de apartamente pentru cazare temporară. "Am făcut tot ce a fost posibil în cel mai scurt timp", a menționat el.

Totodată, Stanislav Vartanian a recunoscut că autoritățile centrale și locale nu şi-au învățat toate lecțiile de pe urma exploziilor și incendiilor, care au avut loc la Chișinău, spre exemplu, de la Piața Centrală sau de la Centrul comercial „Jumbo". Astfel, potrivit unor informații, serviciile de salvare corespunzătoare nu au ajuns la locul exploziei în timp util, deși acesta a avut loc în centrul sectorului Rîşcani și ei s-ar fi putut deplasa într-acolo mai operativ.

"Nu a existat nici o coordonare. Nimeni nu știe numărul exact al celor morți și răniți în urma exploziei", a spus consilierul municipal din partea PSRM.

Totodată, el a subliniat că mobilizarea oamenilor obișnuiți a fost una de-a dreptul "nebună", căci ei au organizat cu promptitudine puncte de ajutor pentru victime, chișinăuienii în această situație au dat dovadă de solidaritate şi buna organizare.

Pe durata emisiunii a fost menționat faptul că cetățenii au multe întrebări cu privire la modul în care ar trebui de acționat în situații de urgență. Ei nu știu cum să acționeze în caz de incendii, explozii sau a altor situații de urgență.

Source: noi.md

Keywords:

Chisinau , victime , explozie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1786
Populația:
711 locuitori

Doibani I este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Doibani I, Doibani II și Coicova. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Dubăsari și la 60 km de Chișinău. Populaţia satului Doibani I alcătuia 711 oameni în anul 2011. Satul Doibani I a fost menționat documentar în anul 1786.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.