23 october 2018, 14:15 views 13487
Preschimbarea monumentul lui G. Cotovschi la Chișinău (Video)
23 october 2018, 14:15 views 13487

Preschimbarea monumentul lui G. Cotovschi la Chișinău (Video)

Monumentul instalat la Chișinău, în cinstea originarului din Moldova, cunoscutului revoluționar, legendarului comandant de brigadă, Grigore Cotovschi, s-a preschimbat, în mod vizibil, pentru că pentru prima oară după mulți ani a fost dotat cu un sistem de iluminare modern.

Nepoata lui Grigore Cotovschi, Maria, a luat parte la inaugurarea sistemului de iluminat modern al monumentului. Evenimentul inaugurării sistemului modern de iluminat a avut loc în cadrul unei serii de manifestări, dedicate cinstirii memoriei lui Cotovschi.

Inițiator și organizator al evenimentelor a fost activistul, preşedintele Consiliului Obştesc „Za svobodnui Rodinu" (Pentru Patria Liberă,) Igor Tuleanţev.

El a menționat că înainte de a instala sistemul de iluminat, monumentul a fost curățat de inscripții și de zgîrieturile de pe piedestal, totodată, fiind aduse în ordine plăcile de gresie din jurul monumentului.

Cu ocazia lansării sistemului de iluminat a avut loc un miting solemn, la care au participat deputați ai Parlamentului, persoane publice și cetățeni neindiferenţi.

"Cine şi ce nu ar spune, indiferent cît de mult nu s-ar strădui să ne rescrie istoria, dar monumentul lui Grigore Cotovschi la Chișinău există, el este păstrat. Cotovschi ne este aproape prin neîngăduinţa sa faţă de nedreptate, ne e aproape prin dorința sa de a face această lume mai îngăduitoare, mai luminoasă și mai bună", a declarat deputatul PCRM Elena Bodnarenco.

"Puterea actuală nu salută astăzi onorarea memoriei unor astfel de eroi legendari precum Grigore Cotovschi. Dînşii au alți eroi. Dar energia și voința organizatorilor acestui eveniment au dus la faptul că totul a fost realizat", a menţionat istoricul și politologul Zurab Todua.

Potrivit spuselor lui, o astfel de inițiativă, cu sistemul de iluminare a monumentului lui Cotovschi, ar trebui continuată și există numeroase monumente în țară, care pot fi înnobilate și aduse în ordine. "Dacă autoritățile nu fac acest lucru, atunci înseamnă că noi, oamenii de bună voință, trebuie să o facem", a spus el.

"Desigur, monumentul lui Grigore Cotovschi, realizat de cunoscutul arhitect-sculptor Dubinovschi înfrumuseţează Chișinăul, acesta este fondul cultural general al țării noastre", a declarat Olga Goncearova, activistă civică, președintă a Adunării Popoarelor din Moldova. Ea și-a exprimat încrederea că dacă fiecare dintre noi vom sta Cot la cot unul cu celălalt și vom continua să mergem înainte, atunci nu ne va mai apare gîndul, dacă avem sau nu nevoie de monumente ale trecutului.

"Ne-a reuşit totul așa cum am şi planificat. Nu a fost ușor, dar am făcut-o! Acum, locuitorii orașului și oaspeții capitalei vor putea admira noaptea acest monument frumos", a declarat Igor Tuleanţev, preşedintele Consiliului Obştesc „Za svobodnui Rodinu" (Pentru Patria Liberă).

Inaugurarea festivă a sistemului de iluminat a fost realizată de nepoata lui Cotovschi, Maria Cotovscaia, și de către Igor Tuleanţev.

"Pentru mine acesta este un moment foarte important. E unul deosebit de însemnat şi pentru că sînt istoric și înțeleg ce înseamnă reîntoarcerea figurilor istorice, dar și pentru că este strămoşul meu", a remarcat Maria Cotovscaia în discursul său.

"Acest monument trăieşte o viață nouă. El se află pe fundalul unei clădiri moderne, dar cu denumirea "Cosmos". Sper că o astfel de persoană, de o asemenea amploare cosmică, ca Grigore Cotovschi va reintra din nou în istoria și în cultura Moldovei și a Rusiei. Și văd în aceasta chintesenţa acestui eveniment, dar, totodată, esența acelui fapt e că monumentul, care se afla în întîneric, e iluminat. Aducem sincere mulțumiri tuturor acelora, care ne-au ajutat să înfăptuim acest obiectiv", a declarat ea pentru portalul Noi.md.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1775
Populația:
1024 locuitori

Tabăra este un sat din cadrul comunei Vatici, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Orhei și la 56 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1024 de oameni. Satul Tabăra a fost menționat documentar în anul 1775.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.