10 june 2020, 15:30 Folk crafts views 4886
Cum trăiesc oamenii din suburbiile Chișinăului și care sînt principalele lor probleme
10 june 2020, 15:30 Folk crafts views 4886

Cum trăiesc oamenii din suburbiile Chișinăului și care sînt principalele lor probleme

Viața în suburbiile Chișinăului "fierbe", în ele sînt realizate mai multe proiecte interesante pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor locali, iar principalele probleme ale acestor localități din componența municipiului Chișinău țin de lipsa drumurilor bune și a transportului public.

Cu toate acestea, ultima problemă este foarte gravă, deoarece 80% din cetățeni merg la studii și la muncă în Chișinău, însă ei nu au suficiente mijloace de transport public, precum și există problema cu privire la circularea acestora după progr, a starea tehnică a autobuzelor etc.

Despre aceasta a relatat primarul din Budești, Nina Costiuc, și primarul din Colonița, Angela Zaporojan, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune” cu Elena Levițcaia-Pahomova de la postul de televiziune NTV Moldova, relatează Noi.md.

Ei au menționat că drumurile bune dintre capitală și suburbiile ei sînt o necesitate stringentă, deoarece majoritatea absolută a locuitorilor comunelor și satelor locale merg în fiecare zi la muncă și la studii în Chișinău și doar seara se întorc acasă în suburbii. Cu toate acestea, în ultimii ani, în legătură cu creșterea numărului mijloacelor de transport, a ajunge în oraș a devenit și mai dificil. Dimineața, la intrarea în Chișinău, puteți vedea o coloană imensă de mașini, iar seara este problematic de ajuns acasă, din oraș în suburbii. În unele comune există foarte puține autobuze și microbuze de tranzit și este extrem de greu să ajungeți în ele.

Nina Costiuc și Angela Zaporojan a subliniat că primarii din localitățile suburbane mizează foarte mult pe faptul că primarul general și consiliul municipal îi vor ajuta să rezolve problema transportului, vor achiziționa și vor actualiza parcul de autobuze, pentru ca în suburbii să circule mai multe autobuze moderne, precum și să-i ajute să lanseze noi rute de transport public.

"Dacă în oraș există atît troleibuze, cît și autobuze, numeroase microbuze, atunci în suburbii oamenii se mulțumesc cu cîteva autobuze și microbuze foarte rare. Transportul public în suburbii este evident insuficient. În plus, au nevoie de reparații și drumurile în sine, care, în multe cazuri sînt înguste, nu au fost reparate de foarte mult timp și periodic doar au fost plombate gropile. Iar bani pentru reparația masivă și capitală a acestora nu există", au menționat primarii de Budești și Colonița.

Ei s-au pronunțat pentru ca în cadrul dezvoltării municipiului să fie găsite fonduri pentru extinderea și reparația capital a drumurilor, pentru a putea ajunge mai ușor la Chișinău în suburbii, ai căror locuitori lucrează preponderent în capitală și plătesc acolo impozite, iar comunele nu dispun de suficiente fonduri pentru proiecte de mare anvergură.

Totodată, Nina Costiuc și Angela Zaporojan au menționat că în funcțile de primar de Budești și Colonița ele reușesc să implementeze mai multe proiecte medii și mici pentru a îmbunătăți condițiile de viață și odihnă ale cetățenilor din localități.

Astfel, în Colonița există un liceu de stat cu piscină, unde vin copiii din alte localități. Școala locală a rezolvat acum problema actuală cu lipsa de calculatoare pentru profesori, oferind cadrelor didactice 3 laptop-uri și 7 calculatoare.

În același timp, în Budești au fost achiziționate terenuri de joacă pentru grădiniță, se pregătește deschiderea în curînd a unui muzeu istoric, astfel încît localnicii să cunoască mai bine istoria localității lor și să păstreze memoria generațiilor care au dezvoltat acest sat. Deschiderea acestui muzeu este inclusă în planul de dezvoltare strategică.

Una dintre cele mai importante probleme care trebuie rezolvate în suburbii, Nina Costiuc și Angela Zaporojan au numit colectarea gunoiului, menționînd, de asemenea, necesitatea de a majora amenzile pentru cei care fac gunoi, deoarece, din cauza amenzilor mici, această problemă rămîne acută, și organizarea unor zile de salubrizare pentru curățarea teritoriului nu o va rezolva.

 

Source: noi.md

Keywords:

Chisinau , suburbie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1786
Populația:
473 locuitori

Sîrbeşti este un sat din cadrul comunei Ciutuleşti, raionul Floreşti. Satul Sîrbești este situat la o distanță de 15 km de orașul Florești și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 473 de oameni. Prima atestare documentară a satului Sîrbești datează din anul 1786.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.