Show news from...

eye 5505 Views

O tînără și-a propus să restaureze „Casa Mare” (Foto)


Are doar 18 ani și vede frumusețea satului moldovenesc cu alți ochi spre deosebire de majoritatea semenilor ei. E vorba de Natalia Bzovîi din cartierul Dănuțeni al municipiului Ungheni.

Tînara are o inițiativă, am putea spune, de milioane, pentru că necesită răbdare, efort, resurse financiare, responsabilitate și mult entuziasm.

Ceea ce a început Natalia Bzovîi să realizeze nu oricine ar face, uneori chiar nici cei care sînt plătiți de către stat pentru așa ceva. Tînăra a decis să restaureze o casă tradițională moldovenească cu toate acele lucruri vechi, care erau utilizate în gospodărie și care au o încărcătură emoțională deosebită pentru ea. De fapt, acesta a fost și motivul principal care a stat la baza hotărîrii ei – sfințenia acestora. „Am decis să adun toate aceste obiecte ca să învăț de la ele pietatea oamenilor de cîndva, modestia lor, simplitatea și bunul-gust...", îmi mărturisește ea. Casa este a străbunicilor ei. Natalia sau Nati, așa cum îi zic prietenii și familia, avea să-mi spună în continuare că și atunci cînd casa era într-o stare deplorabilă ea transmitea o bunătate pe care o puteai auzi.

Puține obiecte casnice a găsit Nati aici, de aceea merge prin satele raionului. Bate, la propriu, la fiecare poartă și întreabă de oricine dacă poate să-i doneze cîte ceva pentru „Casa Mare" de la Dănuțeni, așa a numit-o ea. „Binecuvîntată sînt cînd îmi dă cineva vreun țolișor, un ulcior sau orice altceva pentru a-mi îmbogăți tezaurul", entuziasmată pînă la lacrimi îmi povestește tînăra. Oamenii îi oferă cu drag și chiar o laudă pentru inițiativă. Dintre obiectele care le are îi plac în mod deosebit ulcioarele fără picturi. „Ele au amprenta celui care le-a confecționat, parcă ar purta o parte din sufletul lui, ar arăta cîtă muncă a depus acel om", își motivează Natalia preferința.

Dînsa aranjează acele 3 odăițe mici prin suprafață, dar atît de încăpătoare din punct de vedere sentimental, conform tuturor destinațiilor lor: tinda, odaia de zi, care era și bucătărie, dormitor, cea de-a treia fiind „casa mare", unde pînă și o ladă de zestre veți găsi. Mai are încă de lucru, însă după ce va termina va deschide larg porțile și ușile, cum îi stă bine unui moldovean, pentru a primi oaspeți – vizitatori.

Natalia Bzovîi a absolvit Școala de Arte Plastice din Ungheni, a mers la studii după clasa a IX-a la Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru". Aici urmează doar clasele a X-a și a XI-a, dar din diferite motive ea a revenit la Ungheni pentru a-și termina studiile liceale. Despre artă îmi spune că e supremă pentru ea, iar despre satul moldovenesc că e cel mai frumos loc de pe pămînt și nu-și poate explica de ce mulți pleacă de acolo.

Keywords:

Ungheni , casa

Settlements of Moldova and Diaspora

Dancu

Statut:
Sat
Prima atestare:
1580
Populația:
1605 locuitori

Dancu este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Dancu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Hîncești și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1605 oameni. Satul Dancu a fost menționat documentar în anul 1580 cu denumirea Ușerești.

Read more