Show news from...

eye 4045 Views

Festivalul cîntecului pascal a adunat 11 colective artistice

Festivalul cîntecului pascal s-a desfăşurat anul acesta în satul Tîrnova, raionul Donduşeni. Să participe la el  şi-au exprimat dorinţa 11 colective artistice. Fiecare trebuia să prezinte în scenă timp de 15 minute numerele pregătite. Cîntecele pascale interpretate au avut un colorit deosebit, s-au bucurat de aplauzele spectatorilor şi au fost apreciate potrivit nivelului de interpretare. Pentru prima dată la festival a participat corul bisericesc din satul Cernoleuca, dirijat de matuşca Irina. Iar parohul bisericii, părintele Andrei, a avut rolul de corist.

Juriul competent a apreciat la justa valoare nu numai evoluările în scenă, dar şi expoziţia ouălor roşii şi încondeiate şi articolelor de panificaţie. Făcînd totalurile fectivalului cîntecului pascal, juriul a menţionat toate colectivele de creaţie, participante la măsura nominalizată.  Cadouri de preţ şi Diplome de gradul trei au fost înmînate colectivelor artistice ale Caselor de cultură din satele Baraboi, Pivniceni, Scăieni şi Plop. Locul doi l-au ocupat colectivele artistice din Cernoleuca, Crişcăuţi şi Ţaul, iar de locul întîi s-au învrednicit artiştii amatori din Sudarca, Tîrnova şi Casa raională de cultură. 

Tîrnovenii s-au bucurat de faptul, că festivalul raional al cîntecului pascal a fost organizat anume în satul lor. Doar măsuri raionale rareori sunt desfăşurate în localităţile săteşti. Cu fiece an popularitatea festivalului cîntecului pascal creşte. La el participă tot mai multe colective artistice. La festivalul trecut au participat numai 7, iar anul acesta deja  au fost 11.

Settlements of Moldova and Diaspora

Voitovca

Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
4 locuitori

Voitovca este un sat din cadrul comunei Cuzmin din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Camenca și la 163 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2012, populaţia localității constituia 4 oameni. Satul Voitovca a fost înființat la începutul secolului XX.

Read more