Show news from...

eye 8707 Views

În satul Baraboi a fost inaugurat un complex istoric inedit


Photo: tribuna.md

Satul Baraboi, raionul Dondușeni, locul unde s-a născut șeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Prisăcaru, are încă un motiv de mîndrie. Duminică, 21 septembrie, baraboienii au marcat 175 de ani de la întemeierea satului și 140 de ani de la înălțarea Bisericii „Naşterea Maicii Domnului", ocazie cu care au avut parte de o surpriză de proporții.

După cum transmite TRIBUNA, Asociația obștească „Baraboienii", condusă de Ion Prisăcaru, în parteneriat cu administrația publică locală, a organizat pentru săteni o sărbătoare inedită. Anume de hram aici a fost inaugurată „Aleea Personalităţilor din satul Baraboi", complex istoric ce este unic în felul său în R. Moldova.

„Aleea Personalităţilor din satul Baraboi" este amplasată în scuarul Casei de Cultură din sat și este constituit din monumentul Domnitorului Mihail Sturdza, întemeiatorul satului Baraboi, busturi ale personalităților marcante din localitate, dar și patru monumente dedicate evenimentelor ce au marcat viața satului.

La eveniment au participat numeroși oaspeți și, nemijlocit, descendentul familiei Domnitorului Mihail Sturdza, Principele Ștefan-Dumitru-Ferdinand Sturdza, care locuiește în Elveția.

Ion Prisăcaru a spus că, pentru el evenimentul este unul deosebit, are o conotație sufletească, umană și istorică.

„Inaugurînd această alee, noii baraboienii, am demonstrat tuturor că avem rădăcini puternice, că știm să ne cinstim înaintașii noștri, suntem vrednici de fapta acestora, ne mîndirm", a spus șeful de la Fisc.

Ion Prisăcaru a mai a spus că istoria o fac oamenii prin faptele de zi cu zi și a îndemnat locuitori să nu uite niciodată rădăcinile.

Principele Ștefan-Dumitru-Ferdinand Sturdza a spus că, pentru el este o zi cu multe emoții.

„Ca urmaș direct nu pot avea decît cuvinte de laudă referitor la inițiativa de al imortaliza pe Domnitorul Mihail Sturdza", a spus Principele.

Evenimentul a culminat cu un concert și focuri de artificii.

Keywords:

biserica , istoria , localitati

Settlements of Moldova and Diaspora

Prodăneştii Vechi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
258 locuitori

Prodăneştii Vechi este un sat din cadrul comunei Ştefăneşti, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Florești și la 103 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 258 de oameni. Satul Prodăneştii Vechi a fost menționat documentar în anul 1609.

Read more