Show news from...

eye 3699 Views

Festivalul "Cîntecul Pascal - Hristos a înviat" la Criuleni


13 colective folclorice şi coruri bisericești au participat la o nouă ediţie a Festivalului "Cântecul Pascal - Hristos a înviat", organizat ieri în satul Râșcova din raionul Criuleni. Gazda a pregătit și o surpriză pentru vizitatori - o expoziție de lucrări artizanale.

Primarul satului Râșcova spune că festivalul este la cea de-a 16-a ediție.

"Facem o sărbătoare ca să bucure și locuitorii satului și locuitorii raionului Criuleni. Și în genere chiar și în Republica Moldova", a declarat primarul Dumitru Sîrbu,

Organizatorii au pregătit şi cadouri pentru participanții la festival, care în fiecare an este organizat în diferite localităţi.

"Acest festival merge din localitate în localitate. Anul acesta, cu mult drag ne-a invitat primarul de Rîșcova împreună cu consilierii, dar și cu cetățenii din acest sat, fiind unul nu prea mare, dar unul multicultural", a spus șefa secției Cultură și Turism din raionul Criuleni, Claudia Şerşun.

"Este foarte multă lume. Suntem veseli. Iar acest festival bineînțeles consolidează forțele noastre spirituale, ne trezește", a spus protopopul de Criuleni și Dubăsari, Teodor Pelin.

Oamenii au rămas impresionați de programul pregătit de către participanți.

Iar în cadrul unei expoziţii, meșterii populari și-au prezentat lucrările confecționate manual.

"M-am expus oamenii să vadă ceea ce produc, ceea ce fac, ce confecționez. Asta e cea mai valoroasă, e tot lucru manual. Sută la sută manual. – În cât timp ați făcut-o? – Aproape o lună", a spus Anatol Creţu.

"Ăsta este făcut din biser. Din boabe de cafea. Din cel mai mărunțel biser. – La ce preț vindeți aceste lucrări? – 500 de lei, 350 de lei", a spus meşterul popular Corina Globa.

Anul trecut, festivalul a fost organizat în satul Răculești din raionul Criuleni.

Keywords:

sat , Paste , Festival

Settlements of Moldova and Diaspora

Leuşeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1425
Populația:
2166 locuitori

Leuşeni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Leuşeni și Feteasca. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Hîncești și la 85 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2166 oameni. Satul Leușeni a fost menționat documentar în anul 1425.

Read more