Show news from...

eye 4956 Views

Fabrica de peleţi din satul Paşcani testează toate tipurile de materie primă


Prima fabrică de producere a peleţilor din biomasă, care a fost dată în exploatare cu susținerea Guvernului Japoniei în satul Paşcani, raionul Criuleni, este încă în fază de testare şi încearcă toate tipurile de materie primă pentru producerea peleţilor, de la rumeguş de lemn şi până la tulpina uscată de porumb.

Petru Chiriţa, muncitor la fabrica dată, a declarat pentru IPN că acum, în perioada de testare, se produce câte o tonă de peleţi pe oră, însă fabrica nu activează la deplina sa capacitate. „Acum testăm tot felul de materie primă. Încercăm să producem peleţi din coajă de floarea-soarelui, dar şi din tulpinile de porumb şi floarea soarelui după recoltare. Cea mai mare cantitate de peleţi iese din rumeguş de lemn amestecat cu paie, din celelalte produse cantitatea este mai mică”, a comunicat Chiriţa.

Fabrica de peleţi va asigura încălzirea pe timp de iarnă a 25 de grădiniţe şi şcoli, care au fost dotate cu cazane speciale din banii oferiţi de către Guvernul de la Tokio. Fermierii din împrejurimi, şi nu numai, pot comercializa fabricii materie primă – paie, rumeguş de lemn, coji de răsărită şi rămăşiţele vegetale de după recoltarea porumbului şi a florii-soarelui. Petru Chiriţa a spus că până acum Fabrica de peleţi a procurat materie primă din raionul Criuleni, dar şi din alte raioane ale ţării.

La Fabrica din Paşcani o tonă de peleţi, în funcţie de materia primă din care au fost produse, se vinde cu până la 3 mii de lei. Deşi e în perioadă de testare, fabrica deja comercializează peleţi.

Fabrica din Paşcani a fost dotată cu tehnică prin intermediul Proiectului 2 KR, care a fost lansat în anul 2000 cu scopul de a dota fermierii moldoveni cu tehnică agricolă. În perioada respectivă, aproape 5000 de agricultori moldoveni şi-au putut cumpăra 7500 de unităţi de tehnică agricolă.

Keywords:

producere , incalzire , guvern

Settlements of Moldova and Diaspora

Rîşcani

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1602
Populația:
11104 locuitori

Rîşcani este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Rîşcani. Amplasat  în partea de nord-vest a republicii, pe rîuleţul Copăceanca, oraşul este situat la o distanţă de 166 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 11104 locuitori. Prima menţiune documentară a localităţii datează din anul 1602, cînd o parte a Rîşcanilor de azi, Nagoreni, este întărită lui Vlaicu Vătah şi rudelor sale.

Read more