25 july 2018, 11:40 Library of Moldavian literature views 10173
Zeci de pești morți zac şi putrezesc la soare pe malul unui lac din satul Hîrtop
25 july 2018, 11:40 Library of Moldavian literature views 10173

Zeci de pești morți zac şi putrezesc la soare pe malul unui lac din satul Hîrtop

Miros insuportabil la ieșirea din satul Hîrtop, raionul Cimișlia. Zeci de pești morți zac pe malul unui lac şi putrezesc la soare.

Cazul a fost descoperit de o localnică, care a filmat dezastrul şi a postat imaginile pe internet. Femeia susține că peștii ar fi murit din cauza pesticidelor.

"Mai la deal, la vreo 400 de metri este o seră mare șe presupun că folosesc pesticide care atunci cînd plouă sau așa ele se scurg în iaz", a spus Ruxanda Curcă, locuitoare a satului Hîrtop, Cimișlia.

Agentul economic, cel care arendează lacul și este proprietarul serei, spune însă că nu foloseşte pesticide şi că, cel mai probabil, peștele a murit din lipsă de oxigen.

" - Vii avem, prune, solarul avem și asta e tot.
– Nu ar putea să fie vorba de pesticide?
– Nici într-un caz. Noi singuri ne folosim, noi mîncăm", a spus Victor Barbacaru, agent economic.

"Duminică au fost foarte mulți pescari și ce este interesant, nu era niciun pește nimic. Dacă peștele respectiv era duminică, pescarii aveau să mă informeze", a spus Vladimir Medoni, primarul satului Hîrtop, Cimișlia.

Reprezentanții ANSA în teritoriu urmează să colecteze probe de apă și bucăţi de pește ca să stabilească exact din ce cauză au murit vietățile.

"În ultimul timp s-a micșorat debitul de apă în jurul la un metru și ceva, pentru irigare se folosește apa. Posibil ca temperaturile ridicate să micșoreze cantitatea de oxigen", a afirmat Mihai Aramă, inspector DRSA Cimișlia.

Bărbatul care a luat lacul în arendă recunoaşte că nivelul apei a scăzut.

"Masivurile sunt sub irigare și scade apa la iaz și atunci peștele nu are aer și se înăbușă. Infecție, boli nu avem deloc", a spus Victor Barbacaru, agent economic.

Potrivit Inspectoratului Ecologic, arendașul lacului va primi o amendă de pînă la 3000 de lei.

Source: www.publika.md

Keywords:

lacuri , pesti , Cimișlia

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1605
Populația:
15462 locuitori

Vulcăneşti este un oraş din Republica Moldova, în componenţa Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia. Amplasat în partea de sud a republicii, oraşul Vulcăneşti este situat la o distanţă de 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 15462 locuitori. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1605.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.