05 november 2015, 16:00 How to choose wine views 8293
Locuitorii din raionul Leova vor avea acces la apă de calitate
05 november 2015, 16:00 How to choose wine views 8293

Locuitorii din raionul Leova vor avea acces la apă de calitate

La 8 mai 2015, a fost semnat un memorandum de înțelegere pentru un proiect pilot de aprovizionare cu apă a raionului Leova, în mărime de apr. 2,6 milioane de euro. Sursele au fost oferite de Guvernul Germaniei, prin intermediul proiectului Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova".

Astfel, urmează să fie construiți aproape 23 de kilometri de apeduct magistral până la rezervoarele orașului Iargara. La prima etapă, de infrastructură vor putea beneficia 12.000 de locuitori – ai orașului Iargara și ai patru sate învecinate (Filipeni, Romanovca, Cupcui, Sărata Nouă). Ulterior, 30 de localități, adică 50.000 de persoane, ceea ce reprezintă 95% din populația raionului, vor avea posibilitatea tehnică de a se conecta la apeductul magistral.

Totodată, va fi reabilitată stația de tratare a apelor, vor fi construite și utilate 3 stații de pompare a apelor și 4 rezervoare. Pe lângă investițiile în infrastructură, suportul german vine să contribuie la ajustarea planurilor și programelor locale pe sectoarele respective, la intensificarea cooperării localităților pentru prestarea în comun a serviciilor, la dezvoltarea capacităților operatorilor de servicii și la informarea și conștientizarea populației.

Memorandumul de înțelegere a fost semnat între Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, Consiliul raional Leova și primăria orașului Leova.

Potrivit documentului, proiectul va fi implementat de ADR Sud, care va fi responsabilă de derularea achizițiilor publice, monitorizarea lucrărilor de execuție și transmiterea bunurilor administrației locale. La rândul său, autoritățile locale vor trebui să mobilizeze populația, pentru a se conecta la sistemul de apă și pentru a achita punctual facturile.

„Acest proiect are o importanță deosebită, deoarece contribuie la asigurarea cu apă potabilă a locuitorilor raionului Leova. Pe lângă dezvoltarea infrastructurii, se va pune accent și pe dezvoltarea capacităților operatorului de servicii și mobilizarea comunității.",a susținut Ion Stratulat, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

La 25 septembrie 2014 Consiliul raional Leova a adoptat capitolul actualizat pe apă și canalizare al Strategiei de dezvoltare socio-economică, elaborată cu suportul GIZ și ADR Sud. Documentul prevede un şir de măsuri şi acţiuni ce au drept scop alimentarea tuturor localităţilor din raion cu apă de calitate, dintr-o singură sursă – râul Prut.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" este implementat de GIZ şi este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României şi Uniunea European.

Source: provincial.md

Keywords:

servicii , Moldova , apa , Germania

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1928
Populația:
0 locuitori

Crasnaia Besarabia este un sat din cadrul comunei Colosova din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Grigoriopol și la 87 km de Chișinău. Satul Crasnaia Besarabia este în prezent o localitate depopulată. Satul Crasnaia Besarabia a fost înființat în anul 1928.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.