18 november 2015, 09:47 Video views 9581
Moldoveanca care învață pe copiii din Tănătari să iubească și să prețuiască cărțile
18 november 2015, 09:47 Video views 9581

Moldoveanca care învață pe copiii din Tănătari să iubească și să prețuiască cărțile

Gheorghina Josan, doamna care renaște cultura în satul Tănătari

Intrarea în satul Tănătari din raionul Căușeni ne prevestea o ședere caldă și primitoare, lucru de care ne-am convins îndată ce am cunoscut-o pe Gheorghina Josan, cea care de 27 de ani are grijă de biblioteca din sat ce de curând arată ca un mic muzeu de meșteșuguri.

I-a plăcut de mică să citească, dar mai presus de toate să aibă grijă de cărțile pe care le împrumuta de la bibliotecă: „Mereu le reparam atunci când era nevoie, un pic de lipici aici, un pic în altă parte, iar asta pentru că știam că acele cărți sunt ale noastre, ale tuturor", își amintește directoarea bibliotecii din Tănătari.

A crescut cu această dragoste, citindu-l pe Vieru și Sadoveanu, iar apoi a înțeles că îi sunt dragi copiii și că ar vrea să combine această afecțiune în profesia care urma să-i devină carieră pentru viață.

Datorită muncii ei, biblioteca din sat se apropie tot mai mult de ceea ce înseamnă o bibliotecă modernă

A devenit bibliotecar după ce a absolvit școala la Soroca, acolo unde-și întâlnea și iubirea, pe cel care avea să-i devină principalul susținător în activitățile ce au urmat.

În 1988, într-o încăpere a Primăriei lua naștere Biblioteca Publică din Tănătari, după ce locul destinat pentru aceasta din Casa de cultură ajunsese într-o stare dezastruoasă. Datorită muncii ei, biblioteca din sat se apropie tot mai mult de ceea ce înseamnă o bibliotecă modernă, care acum nu are doar cititori, dar și utilizatori, aceasta fiind în acest sens în rând cu noile tendințe, devenind o intistituție multi-funcțională.

Programul Național Novateca, realizat grație sprijinului oferit de Fundația Bill & Melinda Gates în cooperare cu Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltarea Internațională (USAID) a fost inițiat în 2014 și este preconizat spre implentare într-o perioadă de cinci ani. Prin intermediul programului, biblioteca a primit patru calculatoare și un aparat Xerox cu imprimantă.

O masă veche ce mai demult stătea prăfuită într-un depozit are loc de cinste în biblioteca din Tănătari. Este masa „Ghici cine-i?" pe care doamna Gheorghina a amenajat-o cu drag alături de copiii ce frecventează acest mic spațiu, care este de zeci de ani inima culturii din Tănătari.

„Omul nu va înceta nicicând să citească"

„Copiii se înghesuie în fiecare zi după ore", dar nu sunt unicii utilizatori, după cum ne-a spus doamna Gheorghina, numărul celor activi fiind în jur de 400 din cei peste 2.000 de locuitori ai satului Tănătari. „Sunt la mare căutare cărțile de poezii, romanele de dragoste, cărțile de aventuri și mai puțin cărțile istorice." Elevii vin la bibliotecă și se pregătesc de ore, iar cei mai dibaci dintre ei lucrează cot la cot cu doamna Gheorghina pentru confecții din biser.

Mica încăpere a bibliotecii este astfel împânzită de colecții frumoase ce sunt participante la concursuri expoziționale regionale. „Ne întâlnim de două ori pe săptămână, iar pe lângă biser fac și lucrări din lemn. Copiii sunt foarte entuziasmați", ne-a spus doamna Gheorghina.

„Cum îi atragem pe copiii la bibliotecă? Eu mereu le zic că oricâte tehnologii nu s-ar dezvolta, cartea va fi mereu de neînlocuit. Omul nu va înceta nicicând să citească." Literatura nouă este cea care le trezește curiozitatea, ne spune doamna Gheorghina. „De fiecare dată când ne îmbogățim colecția cu volume noi, facem expoziții de carte, ne întrunim cu copiii, profesorii și îi invităm să profite de oportunitățile pe care le avem.

Doamna mai ajută și la unele treburi administrative ale primăriei, iar alături de bibliotecă participă la toate evenimentele culturale organizate de sau primărie.

„Au fost și momente grele în acești 27 de ani, când biblioteca risca să fie închisă din insuficiență de resurse financiare"

„Răbdare, devotament și bunătate", cam de asta ar fi nevoie pentru a fi bibliotecar, ne-a spus dânsa, îndemnându-i și pe cei mai tineri să îmbrățișeze această meserie dacă consideră că au suficientă dăruire pentru asta. Salariul nu e mare, dar motivația principală sunt copiii și dragostea față de carte, pentru că: „Aceasta este unica sursă de inteligență. Da, astăzi internetul tinde să fie mai solicitat de către tânăra generație, dar noi la bibliotecă încercăm să le insuflăm copiilor atașamentul față de cărți".

Au fost și momente grele în acești 27 de ani, când biblioteca risca să fie închisă din insuficiență de resurse financiare. Cu toate acestea, Gheorghina Josan a lupat pentru ca acest lucru să nu se întâmple, la fel cum spune că o va face și în viitor.

„Schimburile de experiență în care am participat ne-au făcut să vrem mai mult, să creștem și să ne dezvoltăm. Suntem îngrijorați de resursele pentru fondurile de carte de care avem nevoie, dar sperăm să le obținem." Este recunoscătoare în acest sens donațiilor care au venit inclusiv din România, iar acum cel mai mult își dorește să înlocuiască literatura rămasă în grafia chirilică.

Ea ne-a vorbit despre un viitor muzeu pe care ar vrea să-l deschidă în baza lucrărilor colecționate, dar și despre o sală de lectură într-un spațiu mai mare al bibliotecii. Am plecat cu multă inspirație împărtășind visurile bibliotecarei din Tănătari, promițând că ne vom întoarce în casa plină cu lumină de la Căușeni.

 

 

Source: diez.md

Keywords:

carte , biblioteca , literatura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1613
Populația:
503 locuitori

Branişte este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Avrămeni, Branişte, Reteni-Vasileuţi, Reteni. Localitatea se află la distanța de 36 km de oraşul Rîşcani şi la 180 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 503 oameni. Satul Braniște a fost menționat documentar în anul 1613.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.