08 august 2018, 11:00 On the territory of Ukraine views 7433
Urmele unui sat medieval au fost descoperite în raionul Călăraşi
08 august 2018, 11:00 On the territory of Ukraine views 7433

Urmele unui sat medieval au fost descoperite în raionul Călăraşi

Urmele unui sat medieval de pe timpul lui Ștefan Cel Mare au fost descoperite de arheologi în apropiere de Vălcineţ, raionul Călăraşi.

Se presupune că este vorba de vatra satului Vălcineţ, iar localitatea care azi se află la peste un kilometru ar fi început anume de aici.

În timpul săpăturilor a fost descoperit un complex format dintr-o locuință semi adîncită și un cuptor în aer liber. Dacă urmele casei sînt mai puțin vizibile, cuptorul se conturează perfect.

"Se vede conturul cuptorului propriu zis. Acest strat de arsură de culoare cărămizie, grosimea lui de circa 10 centimetri denotă o utilizare de durată. A fost cîndva probabil boltit. Circa 30 - 35 de cm partea superioară a fost rasă de lama plugului", a spus Sergiu Matveev, arheolog.

Aici au fost descoperite fragmente de ceramică, cuie şi alte obiecte metalice.

"Aici e partea superioară a unui ulcior. Avem aici toarta. Vedem că aici se și unește iată așa, iar aici este gura și ciocul de scurgere", a spus Vlad Vornic, arheolog, directorul Agenției Naționale de Arheologie.

"Trebuie să spunem că defapt asemenea așezări rurale în ultimii 30 - 40 de ani nu au fost cercetate. Așa se obțin noi date științifice pentru a înțelege această perioadă pentru care avem puține documente scrise"

Săpăturile arheologice se fac pe traseul gazoductului Ungheni - Chișinău, construcția căruia trebuie să înceapă în luna septembrie. Pînă acum au fost cercetate siturile de la Milești, Peticeni și Călărași.

Source: publika.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1545
Populația:
7546 locuitori

Truşeni este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Truşeni şi Dumbrava. Localitatea se află la distanța de 14 km de municipiul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 7546 locuitori. Satul Trușeni a fost menționat documentar în anul 1545.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.