29 november 2017, 10:50 Cold snacks views 7771
Plantații de mur înființate în sate din Anenii Noi și Hîncești
29 november 2017, 10:50 Cold snacks views 7771

Plantații de mur înființate în sate din Anenii Noi și Hîncești

Peste 20.000 de butași de mur au fost plantați pe o suprafață de aproximativ 6.6 ha, aflate în proprietatea a 54 de locuitori ai satelor Buțeni, r. Hîncești, Speia și Telița, r. Anenii-Noi. Plantarea a avut loc în perioada 10 – 17 noiembrie 2017, în cadrul fazei active a proiectului Consolidarea dezvoltării economice locale în Moldova, finanțat de UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii.

Locuitorii – beneficiari ai proiectului – selectați în urma unui concurs de aplicații, au fost ghidați de către 3 experți în tehnologia murului, care au asistat la toate etapele procesului pre și post-plantare: analiza solului, pregătirea terenurilor, comanda și aplicarea preparatelor de uz fito-sanitar (îngrășămintelor) și nemijlocit plantarea butașilor. De asemenea, beneficiarii vor avea parte de expertiză tehnică și în fazele ulterioare ale procesului tehnologic: mușuroirea (pregătirea butașilor pentru iernat), tăierea în verde (primăvara), instalarea sistemelor de suport pentru plante.

Din cei 21.418 de butași originari din Ungaria, 10.709 au fost de soiul Lochtey, a cărui fructe se coc mai devreme – și 10.709 de soiul Triple-Crown, ai cărui fructe se coc mai tîrziu. Ambele soiuri sînt „de desert", adică – destinate consumului curent, în stare proaspătă.

Cultivarea aceluiași product de către mai mulți locuitori ai unui singur sat va contribui la dezvoltarea durabilă a localității și va asigura un venit mai mare pentru locuitorii acesteia, prin oportunități mai largi în ceea ce ține accesul la piață. Această experiență a dat deja roade în țări ca Ucraina, România, China, dar și în unele sate din Moldova.

Proiectul „Consolidarea dezvoltării economice locale în Moldova", finanțat de UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii, este implementat în perioada iunie 2017 – mai 2018 de către AO Centrul de Consultanță în Afaceri cu scopul de a contribui la reducerea sărăciei în zonele rurale ale Moldovei.

Source: stirilocale.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1840
Populația:
2003 locuitori

Caşunca este un sat şi comună din raionul Floreşti. Caşunca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Florești și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2003 oameni. Satul Caşunca a fost înființat în anul 1840.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.