Show news from...

eye 3594 Views

Obiceiurile de iarnă, reînviate la Cahul


Frumoasele obiceiuri și tradiții de iarnă au fost, astăzi, reînviate la Crihana Veche din Cahul. Acolo s-a desfășurat a treia ediție a Festivalului "Capra, Turca, Breaza". La eveniment au participat grupuri etnofolclorice din țară și de peste hotare.

Cea mai veche capră prezentă la eveniment are aproape 30 de ani. Proprietarul acesteia spune că a confecţionat-o cînd avea 12 ani şi o va păstra pentru a o transmite copiilor săi:

"Capra aceasta e făcută de mine cînd aveam 12 ani. Aşa de bine am ţinut la ea că o avem şi în ziua de azi. Sperăm că o să ajungă şi la strănepoţii mei".

"În fiecare an am mai pus cîte o petală, cîte o hîrtie de tei care a mai căzut. Ţinem la ea, că dacă n-o mai reparăm, nu arată aşa bine".

Unii participanţi au confecţionat caprele chiar înainte de festival:

"Foarte bun, foarte frumos, ne veselim cu aşa ceva. Să mai petrecem, obiceiurile sînt vechi la noi".

La eveniment au participat ansambluri folclorice din sudul ţării, dar şi din România şi Ucraina:

"Am venit să le arătăm şi la alţii cum sînt tradiţiile la noi".

"Şi sperăm că nu se vor pierde niciodată tradiţiile în viaţa noastră. Cît de bătrîni vom fi, noi tradiţia asta o ţinem, pînă la strănepoţii noştri".

"Capra" este unul dintre cele mai răspîndite obiceiuri din perioada sărbătorilor de iarnă în localitățile din Moldova.

Keywords:

Cahul , traditie , Festival

Settlements of Moldova and Diaspora

Molochișul Mic

Statut:
Sat
Prima atestare:
1729
Populația:
385 locuitori

Molochișul Mic este un sat din cadrul comunei Vadul Turcului din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Rîbnița și la 130 km de Chișinău. Populaţia satului Molochișul Mic alcătuia 385 de oameni în anul 2012. Satul Molochișul Mic a fost menționat documentar în anul 1729.

Read more