27 september 2016, 16:30 State and Church views 7152
Festivalul de cîntec şi dans „Hora care ne uneşte”, la Colibaşi
27 september 2016, 16:30 State and Church views 7152

Festivalul de cîntec şi dans „Hora care ne uneşte”, la Colibaşi

A sărit foc şi scîntei din opinci la festivalul de cîntec şi dans „Hora care ne uneşte", la Colibaşi, raionul Cahul. Premiera culturală s-a desfăşurat în finalul simpozionului international „Cucuteni 5000", organizat de Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), cu suportul Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

După cele trei zile de discuţii despre fenomenul civilizaţiei Cucuteni, participanţii la simpozionul internaţional, organizat la Chişinău de către UTM, au avut parte de un adevărat regal de cîntec şi dans strămoşesc. Şi-au dorit ca evenimentul să se producă la sud, acolo unde s-au păstrat tradiţiile şi oamenii sînt inimoşi.

Ideea a fost susţinută cu entuziasm de primăriile din 11 sate ale raionului Cahul. Astfel, colectivele artistice de cîntec şi dans strămoşesc au venit cu zestrea tradiţională de acasă.

„E mîndria tuturor colibăşenilor pentru că genericul festivalului spune foarte multe: Hora care ne uneşte, ceea ce se petrece este dovada că acolo unde este unire lucrurile reuşesc. Vrem să dăm tonalitate prin horă, prin unire în toată ţara", a spus Ion Dolganiuc, primar, satul Colibași, Cahul.

În maratonul cîntecelor şi dansurilor populare s-a înscris cu un recital impresionant ansamblul „Haiducii" din Costeşti, Ialoveni.

Sărbătoarea a culminat cu evoluarea Mariei Sarabaş, artistă a poporului, cetăţean de onoare al satului Colibaşi. În final, toţi participanţii s-au prins într-o horă, ce semnifică şi genericul evenimentului „Hora care ne uneşte".

Source: trm.md

Keywords:

Festival , Hora , sat

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
285 locuitori

Ursari este un sat din cadrul comunei Buda, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Călărași și la 65 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 285 de oameni. Satul Ursari a fost menționat documentar în anul 1859.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.