Show news from...

eye 8995 Views

Casa părintească a lui Grigore Vieru – transformată în muzeu


La casa părintească a regretatului poet Grigore Vieru, din satul Pererita, Briceni, sunt în toi lucrările de restaurare. Inaugurarea Casei-muzeu urmează să aibă loc pe 31 august, de Ziua Limbii Noastre, relatează Mesager.

Casa tristă de pe margine de Prut atât de dragă lui Grigore Vieru este acum un şantier de construcţie: meşterii montează şindrila, tencuiesc și restaurează gardul de piatră ca locul de vatră a marelui poet să recapete frumusețea de altă dată. Iar casa mare va arăta exact ca în timpul vieţii scriitorului.

Majoritatea lucrătorilor sunt băștinași, alții au fost chiar vecini cu Grigore Vieru. Ei spun că muncesc cu bucurie pentru că ține de memoria maestrului.
Dirigintele de șantier spune că acum este ultima etapă a lucrărilor de finisare şi amenajare. „Ca să fie aşa cum a fost cândva, am folosit pleavă, paie, am dat cu var, acele materiale care le folosea mătuşa Dochiţa, mama lui Grigore Vieru", spune meșterul.

În curtea casei-muzeu a fost restabilită bucătăria de vară, a fost construit şi un obiectiv nou - un foişor din lemn unde o să se facă cenaclurile pe timp de vară.

În zilele următoare, o echipă de experţi de la Ministerul Culturii va examina situaţia și va decide dacă se va reuși inaugurarea muzeului la 31 august.
Lucrările de restaurare au demarat la 24 octombrie 2014, iar până acum au fost cheltuite 3 milioane de lei din cele peste 5 milioane alocate de către Guvern.

Keywords:

Grigore Vieru , casa , muzeu

Settlements of Moldova and Diaspora

Şumna

Statut:
Sat
Prima atestare:
1892
Populația:
106 locuitori

Şumna este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bulhac și Şumna. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Rîșcani și la 173 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 106 oameni. Satul Șumna a fost menționat documentar în anul 1892.

Read more