Show news from...

eye 5590 Views

Letonia susţine deschiderea unei fabrici de prelucrare a cartofului la Briceni


Ministerul Protecţiei Mediului şi Dezvoltării Regionale din Letonia s-a arătat dispus să susţină deschiderea unei fabrici de prelucrare a cartofului în satul Corjeuţi, raionul Briceni. Despre aceasta s-a discutat recent în cadrul unei vizite a delegaţiei letone în nordul ţării.

Experţii letoni s-au întîlnit la Corjeuţi cu un grup de antreprenori care se ocupă de cultivarea cartofilor, precum și cu reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi ai societăţii civile. Participanţii la şedinţă au convenit asupra unei analize financiare în domeniul producerii cartofului, precum şi au examinat posibilităţile de consolidare a relaţiilor de parteneriat cu mediul de afaceri din Letonia.

Părţile au decis să organizeze în februarie 2016 o întrunire cu participarea experţilor din R. Moldova, în cadrul căreia să fie examinată baza legislativă privind crearea unei asociaţii a producătorilor de cartof.

Ideea lansării unei fabrici de prelucrare a cartofului în raionul Briceni a constituit tema unei mese rotunde organizată în octombrie curent în cadrul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, ediţia a III-a. Iniţiativa a fost susţinută de agricultorii din Corjeuţi şi partenerii lor din districtul leton Aloja. Proiectul prevede fondarea unei asociaţii a producătorilor de cartof, înfiinţarea unor culturi cu soiuri experimentale pentru producerea amidonului, acestea constituind primele etape pentru construcţia şi funcţionarea fabricii.

Primăria Corjeuţi colaborează cu administraţia din Aloja în baza unui acord de cooperare încheiat în octombrie 2013.

Keywords:

fabrică , cartof , Letonia

Settlements of Moldova and Diaspora

Ruseştii Noi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1524
Populația:
5039 locuitori

Ruseştii Noi este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ruseştii Noi și Ruseştii Vechi. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ialoveni și la 27 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 5039 de oameni. Satul Ruseştii Noi a fost menționat documentar în anul 1524.

Read more