Show news from...

eye 19354 Views

Micul Paris din Corjeuți


Sărăcia şi depopularea sunt o constantă a multor sate de peste Prut. Dar nu a tuturor. Un exemplu special este la Corjeuţi, raionul Briceni, undeva în nordul Republicii Moldova. Mii de localnici muncesc în Franţa, iar cu banii câştigaţi acolo au schimbat faţa satului natal. Așa începe un reportaj realizat de postul de televiziune Digi24 din România, transmite UNIMEDIA.

La 250 de kilometri distanţă de Chişinău, mergând spre nord, satul Corjeuţi răsare parcă dintr-o altă lume. În total sunt peste 10.000 de suflete şi din fiecare casă e cineva plecat la muncă peste hotare. Mai ales în Franţa. De aceea şi singura cursă din Moldova spre Paris pleacă de aici.

„Lumea are posibilitatea cu paşapoartele biometrice să meargă cine vrea, săptămânal, în toată miercurea de aici mergem la Paris. (Reporter: Şi aveţi mulţi pasageri?) Foarte mulţi şi sunt foarte mulţumiţi", spune Iova Chitic, șofer de microbuz.

Atât de mulţumiţi, că au vrut acasă ceva din Franţa.

Mai mult de 3.000 de localnici lucrează încă din anii 90 în Franţa, astfel încât şi-au construit şi acasă o replică a celui mai important simbol parizian.

Replica Turnului Eiffel este vecina unui restaurant cu specific franțuzesc, decorat cu vederi tematice.

„Ideea a pornit de la aceea ca să aducă Parisul mai aproape de cei dragi, deoarece la noi multă populaţie se află la Paris, în Franţa, şi de aceea au încercat să aducă şi valorile şi culturile franceze la noi în sat", explică Natalia Stâncan, administratorul restaurantului.

Keywords:

Moldova , localitati , turism

Settlements of Moldova and Diaspora

Ruseni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1933
Populația:
1090 locuitori

Ruseni este un sat din cadrul oraşului Anenii Noi, raionul Anenii Noi. Satul este situat la o distanță de 3 km de orașul Anenii Noi și la 35 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1090 locuitori. Satul Ruseni a fost înființat în anul 1933.

Read more