17 may 2017, 12:25 Women's national costume views 12322
Un măr gigant, simbolul satului Mereni (Video)
17 may 2017, 12:25 Women's national costume views 12322

Un măr gigant, simbolul satului Mereni (Video)

Un măr gigantic a apărut în satul Mereni, raionul Anenii Noi. Fructul a fost realizat la iniţiativa fostului primar, care recent şi-a dat demisia. Eugeniu Sălcuţan a mers într-o vizită în municipiul Bistriţa din România şi i-a plăcut ideea de a avea în localitate un măr decorativ din poliester armat cu fibră de sticlă.

Legenda spune că oastea lui Ştefan cal Mare întprcînduse dintr-o bătălie a poposit într-o livadă cu meri, unde au fost lăsaţi cu traiul cîţiva ostaşi. Astfel a fost formată o nouă localitate cu denumirea Mereni. Autorităţile nu s-au gîndit mult şi au instalat la intrarea în sat un măr din fibră de sticlă cu o înălţime de trei metri. "

Deşi pe vremuri, erau sute de hectare de livezi de mere, acum localitatea a rămas doar cu denumirea Mereni, care provine de la măr. Livezile fiind transformate în terenuri agricole.

"Am ales ca mărul să ne fie şi o carte de vizită a satului Mereni. Am vrut să amenajăm şi această intrare să ii dăm un aspect mai frumos. Este un material foarte rezistent e din fibră de sticlă şi are o greutate de 300- 400 de kilograme, fiindcă în interior este o carcasă metalică", a menţionat fostul primar din Mereni.

Mariana Popan şi familia sa a fost surprins în timp ce făceau fotografii la mărul proaspăt instalat. Aceştia locuiesc peste hotare, dar spune că de fiecare dată cînd vine în satul natal se mîndreşte de modernizarea localităţii.

"E ceva original. E ceva foarte plăcut care trezeşte zîmbet, e foarte frumos. Nu ştiu, e o plăcere să văd. De fiecare dată cînd vin acasă găsesc ceva frumos şi mă mîndresc mult cu satul meu, înfloreşte, are idei frumoase, originale", a spus locuitoarea satului Mereni.

Oamenii spun că sînt bucuroşi că locuiesc în satul Mereni şi ce le place mărul gigant.

"E frumos. Cînd au pus prima dată mărul copii au venit şi toţi s-au fotografiat, s-au filmat împrejurul mărului, foarte frumos. Legenda vine de la Ştefan cel mare care a trecut prin satul acesta era livadă de măr şi de la aia a devenit numărul măr, Mereni."

"E frumos şi ne place. E mare, e roşu, e atrăgător şi toţi care merg toţi se uită să vadă ce de cînd că nu a fost la noi aşa ceva."

În sat însă, nu este singurul măr reprezentativ.

"În centrul localităţii unde este arborele de măr, realizat printr-un proiect tot din bani publici şi bani de la locuitori", a precizat Eugeniu Sălcuţan.

Monumentul în formă de măr a costat 700 de euro, iar instalarea şi transportarea lui încă 200 de euro, bani alocaţi din bugetul local.

Source: publika.md

Keywords:

mere , Anenii Noi , simbol

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1964
Populația:
720 locuitori

Grădiniţa este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Grădiniţa și Leuntea. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Căușeni și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 720 de oameni. Satul Grădinița a fost înființat în anul 1964.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.