29 october 2013, 10:07 views 6410
29 october 2013, 10:07 views 6410

Sineştii Noi au apeduct nou şi o fîntînă arteziană



Pentru locuitorii satului Sineştii Noi, raionul Ungheni, preţul apei era comparat cu cel al aurului. În ultimii ani, fîntînile secau şi oamenii nu aveau apă potabilă. Acum visul lor s-a împlinit. A fost construit un apeduct şi o fîntînă arteziană cu capacitatea de 120 tone de apă pe zi. Proiectul a fost realizat cu ajutorul Fondului Ecologic, al unei asociaţii obşteşti din Italia şi a primăriei din localitate, relatează trm.md.

Printre oaspeţii de onoare, veniţi la sfinţirea noii fîntîni arteziene, este şi Fausto Fugazza din Italia. El i-a ajutat financiar, moral şi psihologic pe săteni, la fiecare etapă de construcție a mult aşteptatului apeduct.

"Sînt mulţumit nu numai de rezultat, ci şi de modul în care au fost organizate lucrările. Am investit în mai multe sate, dar aici lucrările au decurs cel mai bine", spune Fausto Fugazza de la Asociaţia Obştească "Promecclesia".

"Este cel mai greu proiect pe care l-am avut. A durat doi ani, fiindcă vechea arteziană nu a fost posibil de restabilit şi am construit alta nouă. Capacitatea e de 120 de tone, vor fi conectate circa 200 de gospodării", specifică primarul de Sineşti, Iurie Ţăruş.

Potrivit localnicilor, conductele de asigurare cu apă sunt aşteptate şi în satul Sineştii Vechi, aflat la un kilometru depărtare.

Valoarea totală a proiectului este de peste două milioane de lei.

Source: trm.md

Keywords:

localitati , apa , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1789
Populația:
19400 locuitori

Ceadîr-Lunga este un oraş în Republica Moldova, în componenţa Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia. Amplasat în partea de sud a republicii, pe cursul mediu al rîului Lunga, oraşul Ceadîr-Lunga este situat la o distanţă de 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 19401 locutori. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1789.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.