02 november 2016, 14:45 views 10569
Pericol de poluare a apei din oraşul Tvardiţa
02 november 2016, 14:45 views 10569

Pericol de poluare a apei din oraşul Tvardiţa

Pericol de poluare din cauza unei staţii vechi de tratare a apei din oraşul Tvardiţa, raionul Taraclia. Apele uzate menajere provenite din gospodării şi întreprinderi ajung în râul Kirghij-Kitai, care traversează localitatea. Oamenii se plâng că, din această cauză, au probleme de sănătate.

În oraşul Tvardiţa sunt câteva bazine de stocare a apelor uzate menajere. Acestea nu corespund însă normelor ecologice.

"Orice încălcare a legislației ecologice, în primul rând, acționează asupra ecosistemului, asupra florei și faunei regiunii unde au loc aceste scurgeri, la restabilirea cărora trebuie să treacă o perioadă mare", a spus Andrei Baltakov, şeful Inspecţiei Ecologice din Taraclia.

Potrivit ecologiştilor numai în 2015 în râu au ajuns aproximativ 13 mii de metri cubi de ape poluante. Astfel, suma prejudiciului adus mediului ambiant a ajuns la peste 200 de mii de lei.

Autorităţile locale susţin că nu dispun de suficienţi bani pentru a rezolva problema.

"Autorităţile locale încearcă să rezolve situaţia, iar în acest sens a fost creată o comisie de lucru, un grup alcătuit din delegația ucraineană și din partea raionului Taraclia. În anul 2014 a fost câștigat un mini-proiect, prin Fondul Național Ecologic, în sumă de 480 mii lei, care presupune curățirea albiei râului Chirghij-Chitai, în lungime de 2 km", a spus secretara primăriei din Tvardiţa Maia Bodleva.

Iar localnicii spun că nu mai pot îndura mirosul urât. În plus, se îmbolnăvesc des:

"Ne deranjează. Aici și mirosuri neplăcute sunt. Dorim să fie frumos și eu cred că a fost așa înainte."

"Trebuie de strâns toate astea, de făcut curățenie."

"În satul nostru nu este canalizare, stația de epurare nu funcționează și din cauza aceasta se poluează. Trebuie canalizare, ca tot satul să aibă canalizare. "

Situaţia din oraşul Tvardiţa a ajuns şi în vizorul deputatului odesit, Anton Kisse. Acesta a scris pe blogul său că le-a cerut autorităţilor responsabile din Ucraina să colaboreze cu cele de la Chişinău pentru a rezolva problema. Mai mult, el spune că şi localnicii satelor din Ucraina, situate la graniţa cu Moldova, au dureri de cap şi tuse.

Source: www.publika.md

Keywords:

apa , pericol , ecologie , poluare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1698
Populația:
1902 locuitori

Zăicana este un sat şi comună din raionul Criuleni. Zăicana este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 25 km de orașul Criuleni și la 24 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1902 oameni. Satul Zăicana a fost atestat documentar în anul 1698.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.