25 january 2016, 15:00 views 10018
Femeile au marcat
25 january 2016, 15:00 views 10018

Femeile au marcat "Babin Deni"

Muzică și voie bună în satul Tvardița, raionul Taraclia. Femeile din localitate au marcat Ziua moașelor, numită în popor Babin deni.

Potrivit tradiției, în această zi, femeile merg în vizită la moaşele din sat. Ele aduc un ulcior cu apă şi un propop, iar moaşele se spală pe mâini pentru ca micuții să fie sănătoși.

Tatiana Barbova este ginecolog - obstetrician în Tvardiţa de mai bine de 45 de ani, de aceea, Ziua moaşelor este specială pentru ea.

''Această sărbătoare este sfântă pentru mine. Lucrez deja de 45 de ani. Nașterea este un proces extraordinar de frumos. Este ceva de la Dumnezeu'', spune Tatiana.

Femeile poartă în această zi costume naționale bulgare. Cele mai în vârstă își pun pe cap o broboadă, iar fetele - o floare la ureche.

Tradiția mai spune că, în această zi, bărbații nu au voie să iasă din case. Iar dacă sunt surprinși pe drum, ei trebuie să le dea bani moașelor.

''În această zi se distrează doar femeile, bărbații stau acasă și au grijă de copii. Este un fel de răscumpărare. Dacă nu le dai nimic, ele te murdăresc cu smoală sau te dezbracă. Au fost aşa cazuri. Cum să-i explici soției că ai venit fără geacă?'', povesteşte un bărbat.

Tradițiile sunt transmise din generație în generație.

Ziua moașelor îşi are originea în Bulgaria şi este sărbătorită în fiecare an în data de 21 ianuarie.

Source: www.publika.md

Keywords:

sarbatoare , femei

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1965
Populația:
112 locuitori

Ţiganca Nouă este un sat din cadrul comunei Ţiganca, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Cantemir și la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 112 oameni. Satul Ţiganca Nouă a fost înființat în anul 1965.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.