09 july 2012, 12:55 views 10968
09 july 2012, 12:55 views 10968

În zona de securitate anul de studii a început cu probleme

Începutul anului școlar în școlile situate în zona de securitate a fost marcat de probleme. Astfel, la careul solemn a fost interzis de a ridica drapelul național și a intona imnul Republicii Moldova, a constatat asociația non-guvernamentală Promo-LEX.

Asociația consideră că aceste cazuri reprezintă încălcări ale drepturilor omului și solicită autorităților constituționale de a găsi instrumente eficiente de garantare a drepturilor omului în regiune, transmite Info-Prim Neo cu referire la comunicatul de presă difuzat de Promo-LEX.

La 3 septembrie în școlile din regiunea transnistreană ka careul solemn de deschidere a anului școlar au fost prezenți reprezentanții structurilor paramilitare. Unele instituții au fost notificate cu o zi înainte de eveniment că se interzice de a ridica drapelul de stat și de a intona Imnul Republicii Moldova.

Director gimnaziului din satul Corjova Constantin Sucitu și-a exprimat indignarea față de interdicția ilegală a administrației regionale, menționînd că elevii au dreptul să cunoască simbolurile statului în care s-au născut, și să se uite la ele fără frică.

"Este regretabil faptul că de mai mulți ani tricolorul Moldovei nu poate fi ridicat la careul de la începutul anului școlar sau la ultimul sunet", - a concluzionat directorul gimnaziului.

Promo-LEX subliniază faptul că drepturile locuitorilor din regiunea transnistreană, garantate de Constituție și dreptului internațional, nu se discută și nu pot fi obiectul unor interpretări politice sau negocieri.

 

Sursa: pan.md

Keywords:

studii , Transnistria , drapel , imn

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1789
Populația:
142 locuitori

Cernița este un sat din cadrul comunei Mălăiești din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul grigoriopol și la 75 km de Chișinău. Populaţia satului Cernița alcătuia 142 de oameni în anul 1997. Satul Cernița a fost menționat documentar în anul 1789.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.