05 october 2017, 16:35 views 49661
Apă potabilă de calitate pentru raionul Taraclia
05 october 2017, 16:35 views 49661

Apă potabilă de calitate pentru raionul Taraclia

În orașele Taraclia și Tvardița au fost puse în funcțiune stații publice de distribuire a apei potabile. Stațiile au fost construite cu asistența financiară a Ambasadei Bulgariei în cadrul unui proiect realizat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Pe lîngă cele două stații publice, dotate cu echipament modern de tratare a apei, altele cinci au fost date în exploatare în localitățile Valea Perjei, Albota de Sus, Cairaclia, Ciumai și Cealîc din raionul Taraclia.

Potrivit unui comunicat de presă al PNUD, s-a investit în localitățile care duceau lipsă acută de apă potabilă. Președintele raionului Taraclia, Chiril Tatarlî, a declarat că sistemele de aprovizionare cu apă care au existat până acum în raion sunt deteriorate, iar cele peste 400 de fîntîni publice sunt cu apă de proastă calitate.

Tot cu sprijinul financiar al Ambasadei Bulgariei a fost reconstruit și acoperișul căminului Universității de Stat „Grigore Țamblac" din orașul Taraclia. Din cauza acoperișului deteriorat de câțiva ani, etajele patru și cinci ale căminului nu mai puteau fi utilizate, motiv pentru care edificiul prevăzut cu 400 de locuri putea găzdui doar 180 de studenți.

Ambasada Bulgariei a oferit 275 de mii de euro pentru construcția și amenajarea stațiilor publice de distribuire a apei potabile și pentru reconstrucția acoperișului. Ambasadorul Petar Vâlov a spus că este bucuros să vadă cum investiția Bulgariei a îmbunătățit condițiile de trai ale locuitorilor din raionul Taraclia. „Dacă am reușit să aducem apă potabilă acolo unde era cea mai mare nevoie de ea și astfel să contribuim la prevenirea cazurilor de îmbolnăvire a oamenilor din regiune, înseamnă că acest proiect și-a atins scopul și este unul de succes. Sperăm ca împreună cu PNUD să realizăm și alte proiecte care vor contribui la dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova", a spus ambasadorul.

Dafina Gercheva, Coordonatoare Rezidentă ONU și Reprezentantă Rezidentă PNUD în Moldova, a menționat că alimentarea cu apă și sanitația reprezintă premise importante pentru o dezvoltare durabilă, pașnică și prosperă. „Din păcate, aproximativ 40% din populația Republicii Moldova nu are acces la surse sigure de apă potabilă și la sanitație. Acest lucru este îngrijorător și se cer eforturi imediate și coordonate pentru a soluționa problema în cauză", a menționat Dafina Gercheva.

Taraclia are o populație de aproximativ 44 de mii de persoane, dintre care două treimi sînt etnici bulgari.

Source: ipn.md

Keywords:

apa , Taraclia , Bulgaria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
55 locuitori

Rădulenii Noi este un sat din cadrul comunei Alexeevca, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Florești și la 137 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 55 de oameni. Satul Rădulenii Noi a fost întemeiat în anul 1909.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.