Show news from...

eye 5079 Views

Atelierul COMUS a ajuns şi la Soroca (Foto)


În Republica Moldova a avut loc cel de-al doilea atelier de formare a actorilor locali implicaţi în implementarea proiectului COMUS – "Strategii urbane ghidate de comunitate în orașe istorice", sprijinit de Uniunea Europeană și Consiliul Europei.

Activităţile din 11 mai s-au desfăşurat la Chişinău, iar a doua zi participanţii au continuat atelierul la Soroca, oraş pilot în Republica Moldova unde se implementează proiectul dat.

"Atelierul are ca obiectiv dezvoltarea capacităţilor profesionale pentru actorii locali şi autorităţi, în domeniul dezvoltării urbane şi conservării integrate a patrimoniului, ne spune Dumitriţa Efremov, expertă COMUS. Ne dorim crearea unei strategii de dezvoltare integrată a patrimoniului cultural întregit, cu referire la monumentele de arhitectură şi spaţiile publice cu importanţă emblematică".

Patruzeci de persoane din 9 oraşe ale Armeniei, Georgiei, Ucrainei, Belarus şi Republica Moldova, în special autorităţi şi funcţionari, s-au perfecţionat în crearea unei strategii de dezvoltare integrată a patrimoniului cultural urban. Echipa din Soroca a fost reprezentată de arhitectul oraşului Grigore Guţu, specialistul în patrimoniu a Secţiei Cultură şi Turism Tamara Coşciug şi Şefa Serviciului Proiecte Investiţionale a Consiliului Raional Soroca, Tatiana Robu.

Coordonatorul local COMUS, Grigore Guţu ne-a declarat după încheierea celor două zile de perfecţionare că activităţile au fost utile. "Este un proiect care nu ne dă peştele pregătit, ci ne învaţă cum se face undiţa, cum curăţim peştele, cum să-l prăjim şi servim la masă. În cazul dat "peştele" este promovarea patrimoniului din teritoriu prin capacitatea de identificare a grupurilor de persoane din societate ca administraţia publică locală, presa, societatea civilă şi agenţii economici, pentru ai implica în acest proiect. Sperăm că prin aplicarea în proiectul dat, ce va avea o strategie bine determinată, se va deştepta pe viitor şi societatea în întregime".

Keywords:

seminar , Soroca

Settlements of Moldova and Diaspora

Rubleniţa Nouă

Statut:
Sat
Prima atestare:
1945
Populația:
179 locuitori

Rubleniţa Nouă este un sat din cadrul comunei Rubleniţa, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Soroca și la 168 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 179 de oameni. Satul Rubleniţa Nouă a fost înființat în anul 1945.

Read more