Show news from...

eye 4204 Views

Două biblioteci în aer liber, deschise la Soroca


Două biblioteci în aer liber au fost inaugurate la Soroca. Iniţiativa aparţine unui grup de tineri care sunt de părere că atunci când cărţile devin accesibile direct din stradă, acestea sunt mai aproape de cititori.

Bibliotecile au fost instalate în parcurile din oraşul Soroca. Acestea vor fi deschise non-stop. Astfel, oricine poate lua de aici o carte. Deocamdată, sistemul se bazează doar pe încrederea în cititori.

Autorii proiectului speră că oamenii care vor lua acasă o carte, o vor aduce înapoi. Mai mult, ei vor lăsa acolo alta, din biblioteca proprie. „Cărţile pentru biblioteca stradală sunt selectate din tematici variate. Fiecare are posibilitatea să aducă o carte din orice temă pe care doreşte. O aduce aici şi o împarte cu colegi sau prietenii. Totodată, poate să ia şi el o carte ca să o lectureze", spune Alina Burghelie, studentă.

„Ideea bibliotecii stradale a apărut din partea consiliului local al tinerilor de la Centrul de Resurse pentru Tineret „Dacia". Sperăm foarte mult ca tinerii din Soroca să aprecieze acest gest", susține Stela Babici, director executiv la Centrul de Resurse pentru Tineret „Dacia".

Tinerii din localitate au fost nerăbdători să completeze biblioteca cu lucrări din propria colecţie și au venit cu mai multe donații.

Autorităţile locale dau asigurări că vor întreprinde toate măsurile ca aceste căsuţe să nu fie deteriorate de către răufăcători.

„Asigurarea ordinii publice să fie asigurată de către autorităţile locale, inclusiv şi amenajarea în preajma bibliotecilor. Sper că se vor aduce cât mai multe cărţi în lipsa celor care vor fi luate în locul la acestea", spune Victor Său, primarul de Soroca.

Locuitorii din Soroca speră că prin această acţiune, tinerii vor îndrăgi cartea și vor citi mai mult.

Costul proiectului este de 18 mii de lei. Bibliotecile în aer liber se bucură de popularitate în SUA şi în alte peste 20 de ţări europene.

Keywords:

biblioteca , carte , Soroca

Settlements of Moldova and Diaspora

Codru

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1945
Populația:
14277 locuitori
Logo

Codru este un oraş din municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 6 km de municipiul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 14277 de oameni Chișinău și a fost înființată în anul 1945.

Read more