16 november 2015, 15:52 Sculpture views 8172
Bijuteria din Hîncești care, pe an ce trece, deveni tot mai valoroasă (Foto)
16 november 2015, 15:52 Sculpture views 8172

Bijuteria din Hîncești care, pe an ce trece, deveni tot mai valoroasă (Foto)

Pe strada „Baştina" din or. Hînceşti, modestă, dar plină de demnitate, ca o doamnă care ştie să-şi ascundă cu abilitate vârsta, o casă bătrînească, care nu se prea deosebeşte cu nimic de celelalte din mahala, are o istorie veche, ca din balade. Este unică prin faptul că a adunat şi a încălzit la vatra sa, pe parcursul a peste 100 de ani, tocmai cinci generaţii.

Valentina Niţă-Pălău, proprietara casei, povesteşte că a moştenit casa de la bunicii săi, Petru şi Elizaveta Niţă care, la rîndul lor, aveau casa de la părinţii lor, care acum 112 ani au cumpărat un teren de 14 sote pe care şi-au construit o casă. „Nu am ştiut că este chiar atât de veche, am aflat despre aceasta acum patru ani, când am perfectat actele de moştenire pe numele meu, la arhiva din Chişinău, unde am scos certificatele de deces ale bunicilor" – menţionează dna Valentina.

Stăpîna casei îşi aminteşte că casa, construită din nuiele şi lut, avea acoperişul din şindrilă, acesta fiind acoperit ulterior de părinţi cu foi de ardezie. „Casa este foarte rezistentă, dar şi călduroasă. Noi cu soţul o întreţinem, an de an făcând mici reparaţii – am schimbat uşile şi geamurile, dacă mai apare vreo crăpătură o reparăm cu lut sau cu gips, o văruim" – spune dna Valentina, adăugând că mai are multe de făcut în jurul casei, dar nu le reuşeşte pe toate odată.

Ca orice gospodină, în toiul lucrărilor de toamnă, femeia şi-a primenit şi casa – a vopsit-o, a amenajat un răzor cu crizanteme pitice în faţa casei pe care intenţionează să le cultive singură, din seminţe. Pentru a-i bucura pe cei doi băieţi ai săi, Petrică şi Marian, dna Valentina a aşezat nişte jucării din pluş într-un copac improvizat dintr-o creangă pe care a tăiat-o dintr-un pom din grădină şi a vopsit-o în alb.

În or. Hînceşti, asemenea casă este ca un muzeu în aer liber, de o valoare incontestabilă, deoarece vorbeşte fără cuvinte despre vremurile demult apuse, tehnologii de construcţie uitate, folosite de străbunii noştri. Casa de 112 ani a Valentinei Niţă-Pălău este o bijuterie care, pe an ce trece, va deveni tot mai valoroasă. Aceasta în cazul în care va fi menţinută şi perpetuată pentru cel puţin încă o generaţie.

Source: curierul.md

Keywords:

casa , Hînceşti

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1961
Populația:
19 locuitori

Teliţa Nouă este un sat din cadrul comunei Teliţa, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Anenii Noi și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 19 oameni. Satul Teliţa Nouă a fost înființat în anul 1961.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.