Show news from...

eye 3402 Views

Copiii din Ciocîlteni au beneficiat de consultaţii medicale gratuite


Copiii din satul Ciocîlteni, raionul Orhei, au fost consultați gratuit de medicii pediatri, în cadrul campaniei "Renaște Moldova", lansată de Fundația Edelweiss. Specialiștii au ajuns în localitate cu un cabinet mobil, dotat cu echipamente moderne, inclusiv și un aparat ultrasonografic.

În centrul medical din sat nu există niciun ecograf. Din cauza lipsei de bani, dar și a distanței mari pînă la spitalul raional, unele mame își duc copiii la medic foarte rar sau chiar deloc.

Părinții și buneii au primit cu mare drag recomandările medicilor.

Printre cei veniți la centrul medical, l-am întîlnit și pe Anatol Roman care și-a adus la consultații ambii băieți. Bărbatul susține că această investigație este binevenită, mai ales pentru cel mic care deseori răcește.

Potrivit medicilor, în această localitate nu au fost înregistrați copii cu patologii grave.

"Luăm toate datele antropometrice, ascultăm inima, plămînii. Am depistat mai mulți copii cu carie dentară, dezvoltarea fizică joasă la majoritatea copiilor. Avem și copii supraponderali. E bine că avem mulți copii sănătoși, față de celelalte raioane care le-am vizitat. Dacă au nevoie de tratament le scriem, pentru un tratament mai complex, dacă au o patologie mai gravă, le dăm îndreptări la Centrul Mamei și a Copilului", a spus medicul pediatru, Cristina Burlacu-Pasat

Pînă în prezent, cabinetul pediatric mobil a trecut prin 11 raioane ale țării, unde au fost consultați peste două mii de copii. În următoarea perioadă, medicii urmeză să ajungă în raionul Telenești, Șoldănești și Florești.

Keywords:

copii , sanatate , consultații

Settlements of Moldova and Diaspora

Seliştea Nouă

Statut:
Sat
Prima atestare:
1847
Populația:
1393 locuitori

Seliştea Nouă este un sat din cadrul comunei Tuzara, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 2 km de orașul Călărași și la 55 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1393 de oameni. Satul Seliștea Nouă a fost menționat documentar în anul 1847.

Read more