Show news from...

eye 4191 Views

Copiii din Ciocîlteni au beneficiat de consultaţii medicale gratuite


Copiii din satul Ciocîlteni, raionul Orhei, au fost consultați gratuit de medicii pediatri, în cadrul campaniei "Renaște Moldova", lansată de Fundația Edelweiss. Specialiștii au ajuns în localitate cu un cabinet mobil, dotat cu echipamente moderne, inclusiv și un aparat ultrasonografic.

În centrul medical din sat nu există niciun ecograf. Din cauza lipsei de bani, dar și a distanței mari pînă la spitalul raional, unele mame își duc copiii la medic foarte rar sau chiar deloc.

Părinții și buneii au primit cu mare drag recomandările medicilor.

Printre cei veniți la centrul medical, l-am întîlnit și pe Anatol Roman care și-a adus la consultații ambii băieți. Bărbatul susține că această investigație este binevenită, mai ales pentru cel mic care deseori răcește.

Potrivit medicilor, în această localitate nu au fost înregistrați copii cu patologii grave.

"Luăm toate datele antropometrice, ascultăm inima, plămînii. Am depistat mai mulți copii cu carie dentară, dezvoltarea fizică joasă la majoritatea copiilor. Avem și copii supraponderali. E bine că avem mulți copii sănătoși, față de celelalte raioane care le-am vizitat. Dacă au nevoie de tratament le scriem, pentru un tratament mai complex, dacă au o patologie mai gravă, le dăm îndreptări la Centrul Mamei și a Copilului", a spus medicul pediatru, Cristina Burlacu-Pasat

Pînă în prezent, cabinetul pediatric mobil a trecut prin 11 raioane ale țării, unde au fost consultați peste două mii de copii. În următoarea perioadă, medicii urmeză să ajungă în raionul Telenești, Șoldănești și Florești.

Keywords:

copii , sanatate , consultații

Settlements of Moldova and Diaspora

Cuhureştii de Jos

Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
1835 locuitori

Cuhureştii de Jos este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cuhureștii de Jos și Țipordei. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Florești și la 157 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1835 de oameni. Satul Cuhureştii de Jos a fost menționat documentar în anul 1437.

Read more