11 february 2020, 11:00 You were writing views 15446
Simbolurile heraldice și vexilologice ale identității moldovenești (Foto)
11 february 2020, 11:00 You were writing views 15446

Simbolurile heraldice și vexilologice ale identității moldovenești (Foto)

Fiecare stat modern are propriile sale simboluri, care exprimă suveranitatea și independența politică a acestuia, istoria formării și dezvoltării, identitatea națională. O țară, care nu își păstrează simbolurile istorice, riscă cu viitorul poporului său.

Statul Moldovenesc, format în 1359, a avut toate atributele unui stat suveran, inclusiv propriile sale simboluri moldovenești. Începînd cu secolul al XIV-lea, stema Moldovei devine capul de bour cu steaua între coarne, cu trandafir si semilună de ambele părți.

Scutul stemei moldovenești era roșu sau albastru. Anume sub acest simbol (capul de bour), reprezentat pe steagurile moldovenești se ridicau în apărarea Statului Moldovei Petru Mușat, Ștefan al III-lea, Vasile Lupu, Dimitri Cantemir...

În Moldova, steagurile domnitorilor (cu capul de bour), care concomitent erau simboluri, atît ale domnitorului, cît și ale țării în secolele XV-XVIII erau, preponderent, roșii, mai rar - albastre. Astfel, steagul lui Ștefan cel Mare (1457-1504) era roșu, al lui Vasile Lupu era albastru. Anume simbolului Statului Moldovenesc Mitropolitul Dosoftei (1679) i-a dedicat poeziile sale. "Capul bourului, al fiarei nobile, semnifică puterea remarcabilă a țării ...". În prima jumătate a secolului al XIX-lea (din anul 1832) scutul moldovenesc (pe care era reprezentat capul bourului) devine roșu-albastru. În anul 1832 pentru Principatul Moldovei a fost introdus Regulamentul Organic, acesta prevedea deja utilizarea steagurilor roșii și albastre.

Adică, pentru prima dată (confirmat de Regulamentul Organic), Moldova deține un drapel național, recunoscut pe plan internațional. Steagul roșu-albastru cu capul de bour a existat în Moldova neschimbat pînă la unificarea sa cu Țara Românească, în anul 1859.

În cartea "Simbolurile Țării Moldovei" (1994, p. 35), autorii: V. Mișevka, I. Negrei, A. Nichitici constată: "Pe parcursul a secole, stema Moldovei a suferit doar cîteva modificări minore, însă elementele principale scutul, capul bourului cu detaliile neschimbate (soare, semiluna) - au rămas practic elemente-definitorii constante, reprezentînd mereu SIMBOLUL STATULUI MOLDOVENESC". Acestea și sînt simbolurile vechi de secole ale Statului Moldova, dovada existenței noastre în istorie.

Republica Moldova este un stat suveran și independent, fiind moștenitoarea în sensul istoric, spiritual, cultural și etnic al Moldovei istorice. Cea mai mare parte a populației o alcătuiesc moldovenii, aceasta este situată pe teritoriul moldovenesc, aici se vorbește în limba moldovenească, la baza căreia stă patrimoniul spiritual și cultural moldovenesc.

În țara noastră, diverse evenimente sociale și politice se desfășoară tot mai des sub steagurile cu stema istorică a Moldovei.

Spre exemplu, la diferite mitinguri puteți vedea steaguri cu culori combinate: roșie cu albastră și albastră

cu roșie, cu simbolul antic al statalității moldovenești - capul de bour.

Sportivii moldoveni ai Mișcării de Tineret "Voievod" participă cu succes la concursuri internaționale sub steagul roșu, cu capul de bour, al lui Ștefan cel Mare.

Iată de ce, la nivel legislativ ar trebui să fie restaurate simbolurile heraldice și vexilologice ale identității moldovenești, care să-i amintească națiunii despre istoria lor străveche și comunitatea ei.

Spre exemplu, la etapa inițială, în baza Legii nr. 32 din 07.03.2013 privind stema de stat a Republicii Moldova.

«Capitolul III, ÎNSEMNELE DERIVATE ŞI ALUZIVE LA STEMA DE STAT... art. 12. Se consideră însemne aluzive la Stema de Stat: a) stema mică a Republicii Moldova, care repetă compoziţia scutului din Stema de Stat: tăiat de roşu şi azur, cu un cap de bour broşînd, însoţit între coarne de o stea cu opt raze, la dextra de o roză heraldică şi la senestra de o semilună conturnată, totul de aur (coupé de gueules et d'azur à un rencontre d'aurochs brochant, accompagné d'une étoile à huit rais entre les cornes, d'une roze héraldique à dextre et d'un croissant contourné à senestre, le tout d'or)...»;

Să fie elaborat și aprobat drapelul heraldic, pe care să fie reprodusă cu precizie compoziția stemei mici a Republicii Moldova.

Exemplu: Republica Irlanda (în irland. Poblacht na hÉireann; în engl. Republic of Ireland). Stema Republicii Irlanda este o harpă din aur pe un fundal albastru. Harpa este recunoscută drept simbol al Irlandei din secolul al XIII-lea. Harpa era reprezentată pe monedele irlandeze în timpul domniei regelui John și Edward I. Harpa a fost adoptată ca simbol al noului Regat al Irlandei, format de Henric I al Irlandei, în anul 1541. În formă modernă, stema a fost aprobată la 9 noiembrie 1945.

Steagul președintelui Irlandei este o harpă irlandeză din aur pe fundalul de culoare albastră a lui Sf. Patrick. Este folosită de președintele Irlandei la toate ceremoniile oficiale.

Și în baza Legii nr. 217 din 17.09.2010 privind steagul național al Republicii Moldova

«Articolul 9. Arborarea alături de alte drapele din Republica Moldova... a p) drapelele istorice...»;

A elaborara și a aproba steagului istoric al Statului Moldovenesc, în baza steagului domnitorului "Steagul cel Mare" de pe vremea domniei lui Ștefan al III-lea (1457-1504). Căci noi știm cu toții că în această perioadă și sub acest steag roșu cu cap de bour au fost săvîrșite cele mai importante victorii, care au proslăvit Moldova în întreaga lume creștină. Acesta este simbolul victoriilor poporului moldovenesc!

Reconstrucția steagului domnitorului "Steagul cel Mare" al lui Ștefan III cel Mare. Autor - Odainic Simion, pictor-heraldist principal în Republica Moldova. 

Exemplu al celui de-al doilea drapel: Republica Lituania (Lietuvos Respublika) în calitate de steag național (etnic) este dreptunghiular cu trei benzi orizontale egale: cel superioară - galbenă, cea de mijloc - verde și cea inferioară - roșie. Iar în calitate de steag istoric: pe fundalul roșu un călăreț din argint. Autorul proiectului stemei și steagului este pictorul Arvydas Kazdailis.

State flag (upper) and the national flag, displayed by the Lithuanian basketball fans in 2011 

P.S. Acesta este doar primul pas, dar odată ce mergem în direcția cea bună, îl putem transforma în CALEA CEA DREAPTĂ. Simbolurile de stat ale țării nu sînt doar "însemnele sale distinctive". Anume ele sînt acelea care unesc popoarele în națiuni și anume ele stau la baza statului. Simbolurile de stat ale Republicii Moldova, ca stat independent și suveran, ar trebui să întruchipeze calea istorică a formării statalității și să fie simbol al acestei statalități.

Andrei Nesteriuc

Keywords:

Moldova , simbol , Stema

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1641
Populația:
842 locuitori

Şipoteni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Şipoteni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Hîncești și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 842 de oameni. Satul Șipoteni a fost menționat documentar în anul 1641 cu denumirea Spărieți.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.