26 april 2018, 15:00 You were writing views 46398
Stema domnitorului moldovean pe o farfurie de porțelan (Foto)
26 april 2018, 15:00 You were writing views 46398

Stema domnitorului moldovean pe o farfurie de porțelan (Foto)

Stema domnitorului moldovean Mihail Sturdza pe o farfurie de porțelan. Este un scut francez despicat, cu ambele porțiuni de azur; în prima se află capul de bour, iar în a doua leul sturdzesc. Se știe că o asemenea stemă a fost folosită de Mihai Sturdza și după domnie, precum se vede în reprezentările din capela de la Baden-Baden. Foarte interesante sînt drapelele ce flanchează stema, redate în detaliu.

Pot fi distinse trei tipuri:

1. Cîmp albastru, formă pătrată, cu capul de bour de aur, timbrat de o coroană princiară cu scufia de purpură și înconjurat de două ramuri verzi; cîmpul vexilologic are patru cantoane roșii fiecare fiind încărcat cu cîte o stea de argint cu cinci colțuri și monograma domnitorului, un „M" auriu;

2. Al doilea tip este construit aproape identic, dar în cîmp are reprezentat, în locul capului de bour de aur, pe Sf. Gheorghe ecvestru, ucigînd balaurul;

3. Între cele două tipuri de drapele este amplasat cîte un fanion de cavalerie, în culorile roșu și albastru.

Sursa: Muzeul „M. Kogălniceanu", inv. 659m; 660m

Keywords:

Stema , domnitori , istoria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1929
Populația:
266 locuitori

Hîrtop este un sat din cadrul comunei Pistruieni, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 58 km de oraşul Teleneşti şi la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 266 de locuitori. Satul Hîrtop a fost menționat documentar în anul 1929.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.