Show news from...
Go to section: Fine art

eye 468 Views

În memoria Liudmilei Țonceva – o talentată artistă din Moldova (Foto)


Liudmila Țonceva s-a născut la 22 iulie 1946 în orașul Chișinău (Moldova). Puțini dintre cei interesați de artă în Moldova nu o cunosc pe Liudmila Țonceva.

Peisajele sale, nature morte, florile și fructele – gama lor de culori nu are egal. Ea avea un stil uimitor de pictură, pe care l-a numit individualitate. A fost o mare onoare să învăț de la ea! Au apreciat-o oare și copiii pe care ea i-a învățat la Școala de Artă pentru copii "Șciusev"?

Îmi amintesc doar că ea oferea totul surprinzător de ușor. Ochii noștri ardeau și vroiam să lucrăm cu mai mult entuziasm. Dacă toți învățătorii ar fi așa, nu ar mai fi existat niciun inginer în lume, toți ar fi deveni pictori... și chiar obsedați.

Cunosc o elevă de-a ei, căreia nu-i reușea pictura (pictura în ulei). În vacanța de vară, mama a dat fata să învețe cu Liudmila Constantinovna. În septembrie, aceasta a revenit în grupă ca un artist adevărat. Țonceva a învățat-o niște canoane în pictură, i-a dezvoltat propriul stil. Fiecare lucrare a ei era o operă de artă completă.

Se spune că designul reprezintă niște cuburi pe care trebuie să le poți aranja. Iată că și în cazul acestei fete, Țonceva a învățat-o cum să aranjeze cuburile. Dar încă cum să aranjeze! Fata a devenit un artist vestit. Nu am văzut nici o lucrare rea sau brută de-a ei! Nici una. Dar de atunci, au trecut mulți ani.

Ea a fost minunată. Dar mai bine despre ea, despre viața, stilul, creativitatea, decît a scris prietena sa - criticul de artă Liudmila Toma, nu poate spune nimeni. Rămîne doar să ne amintim și să ne întristăm. Liudmila Țonceva, cel mai mare artist dim Moldova, a plecat din viață.

Keywords:

artist

Settlements of Moldova and Diaspora

Lipnic

Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2651 locuitori

Lipnic este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lipnic și Paustova. Satul Lipnic este situat la o distanță de 3 km de orașul Ocnița și la 236 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 2651 de oameni. Satul Lipnic a fost menționat documentar în anul 1437.

Read more