Show news from...
Go to section: Fine art

eye 1707 Views

În memoria Liudmilei Țonceva – o talentată artistă din Moldova (Foto)


Liudmila Țonceva s-a născut la 22 iulie 1946 în orașul Chișinău (Moldova). Puțini dintre cei interesați de artă în Moldova nu o cunosc pe Liudmila Țonceva.

Peisajele sale, nature morte, florile și fructele – gama lor de culori nu are egal. Ea avea un stil uimitor de pictură, pe care l-a numit individualitate. A fost o mare onoare să învăț de la ea! Au apreciat-o oare și copiii pe care ea i-a învățat la Școala de Artă pentru copii "Șciusev"?

Îmi amintesc doar că ea oferea totul surprinzător de ușor. Ochii noștri ardeau și vroiam să lucrăm cu mai mult entuziasm. Dacă toți învățătorii ar fi așa, nu ar mai fi existat niciun inginer în lume, toți ar fi deveni pictori... și chiar obsedați.

Cunosc o elevă de-a ei, căreia nu-i reușea pictura (pictura în ulei). În vacanța de vară, mama a dat fata să învețe cu Liudmila Constantinovna. În septembrie, aceasta a revenit în grupă ca un artist adevărat. Țonceva a învățat-o niște canoane în pictură, i-a dezvoltat propriul stil. Fiecare lucrare a ei era o operă de artă completă.

Se spune că designul reprezintă niște cuburi pe care trebuie să le poți aranja. Iată că și în cazul acestei fete, Țonceva a învățat-o cum să aranjeze cuburile. Dar încă cum să aranjeze! Fata a devenit un artist vestit. Nu am văzut nici o lucrare rea sau brută de-a ei! Nici una. Dar de atunci, au trecut mulți ani.

Ea a fost minunată. Dar mai bine despre ea, despre viața, stilul, creativitatea, decît a scris prietena sa - criticul de artă Liudmila Toma, nu poate spune nimeni. Rămîne doar să ne amintim și să ne întristăm. Liudmila Țonceva, cel mai mare artist dim Moldova, a plecat din viață.

Keywords:

artist

Settlements of Moldova and Diaspora

Budeşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1455
Populația:
4497 locuitori

Budeşti este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Văduleni și Budeşti. Localitatea se află la distanța de 10 km de municipiul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4497 de oameni. Satul Budești a fost menționat documentar în anul 1455.

Read more