Show news from...
Go to section: Fine art

eye 8194 Views

O pictoriță din Moldova, premiată la un simpozion internațional din Olanda


Artista plastică Valeria Barbas, doctor în studiul artelor, a fost distinsă cu Premiul II pentru pictura „Tata Steel" la Simpozionul International „Ezels &Kwasten", care s-a desfășurat zilele trecute în Olanda.

Aflat la a 18-a ediție, Simpozionul Internațional s-a desfășurat sub genericul „Conexiuni culturale" și a întrunit artiști din Olanda, Germania, Cehia, Republica Moldova și România, fiind expuse 72 de lucrări.

La gala de premiere, juriul, compus din Brigitte van den Berg, Henk Sentel și Marcella van Zanten a evidențiat 15 nominalizări, desemnînd premianții: Arlet Hamel – Premiul I, (Olanda), Valeria Barbas – premiul II (Republica Moldova), Hans Godhart – Premiul III (Olanda).

Membrul juriului Marcella van Zanten a subliniat că premiul pentru pînza „Tata Steel" a fost conferit pentru originalitate, tehnici moderne și concept de actualitate, remarcînd că lucrarea Valeriei Barbas părea a fi executată de un autor olandez, scrie moldprres.md

„Lucrarea prezentată pentru concurs – „Tata Steel" abordează un subiect pentru contextul modern, dar și pentru localitatea Wijk aan Zee din Olanda în parte, și anume – problema poluării mediului. „Tata Steel" este cel de-al doilea mare producător de oțel din Europa, cu producție în Marea Britanie și Olanda, cu fabrici în 50 de țări și o prezență în industrie pe cinci continente.

Keywords:

premiu , Olanda

Settlements of Moldova and Diaspora

Terebna

Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1517 locuitori

Terebna este un sat şi comună din raionul Edineţ. Terebna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanță de 18 km de oraşul Edineţ, la 14 km de stația de cale ferată Brătușeni și la  220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1517 oameni. Prima mențiune documentară a Terebnei datează din 17 aprilie 1429, fiind pomenită în actul de danie  a satelor Zubricăuți și Ivancăuți către Radu grămătic.

Read more