Go to section: Fine art
03 february 2017, 16:30 Sculpture views 11206
Un tînăr de 21 de ani l-a sculptat pe Ștefan cel Mare (Foto)
03 february 2017, 16:30 Sculpture views 11206

Un tînăr de 21 de ani l-a sculptat pe Ștefan cel Mare (Foto)

Are 21 de ani, și sîntem siguri că încă vei mai auzi de numele lui. Este vorba despre Mihail Botnari, un sculptor care nu-și face planuri mărețe pentru viitor, dar muncește mult pentru împlinirea visurilor sale. Lucrările lui realizate în marmură, granit sau lemn te vor cuceri și pe tine!

Cînd ți-ai descoperit talentul pentru sculptură?

Cu siguranță că sculptura m-a ales pe mine, și asta s-a întîmplat cînd am început să studiez meseria de Sculptor în lemn la Școala Profesională nr.4 din Chișinău. Atunci am cunoscut plăcerea de a modela lemnul după dorință. Terminînd această instituție, eram decis ce trebuie să fac în viitor.

Ai moștenit de la cineva dragostea pentru artă? Au vreo legătură părinții, bunicii tăi cu sculptura?

În rădăcinile familiei mele nu cunosc pe nimeni care să se îndeletnicească cu arta, cred că este ceva normal, deoarece fiecare este născut pentru a realiza un anumit lucru, iar eu trăiesc ca să sculptez.

Care a fost prima ta lucrare?

Am început cu sculptura în lemn, chiar în primii 5 ani de activitate am lucrat doar cu acest material, apoi am făcut cunoștință cu noi materiale. Prima lucrare a fost o frunză, îmi aduc aminte și acum, cred că aveam cele mai mari emoții, mă temeam să nu dau greș la vreun detaliu. Sculptura este un lucru migălos, care cere multă răbdare, atenție și îndemînare, dar este foarte plăcut dacă primești satisfacție de la munca ta. Mereu vei întîlni obstacole în ceea ce faci. Mie îmi creează probleme, dar și plăcere în același timp, corpul omenesc, studiul lui este nesfîrșit. Mereu mi-au creat obstacole portretele oamenilor, deoarece eu le consider cele mai dificile prin diversitatea formelor așezate în spațiu, dar ele sînt doar o barieră pentru un alt nivel. Privind în spate, peste lucrările realizate, cele mai dificile au fost cele executate pentru prima dată, deoarece la momentul respectiv aveam mai puțină experiență. Sigur că nu sînt mulțumit de nicio lucrare de la început de cale, acum aș interveni la toate cu unele schimbări.

Care a fost cel mai complicat obiect pe care l-ai sculptat?

Cea mai mare lucrare executată, ca volum, este Ștefan Cel Mare, care a fost lucrarea de final la Școala Profesională, executată în aproximativ 3 luni. A fost o barieră foarte mare atunci, acum însă, privind cu ochiul rece, a fost doar un exercițiu axat pe atenția ochilor, fără cunoștințe anatomice, tehnici de lucru și altă multă informație. Rămîne o amintire foarte plăcută.

Lucrezi la ceva acum?

Mereu sînt în lucru, unele schițe sînt abia în minte, pe altele deja le pun în practică. Totuși, acum am o sarcină foarte importantă, să acumulez cunoștințe și experiență în domeniu. Voi mai fi student un timp limitat și doar aici pot face cunoștință cu profesori și oameni importanți, deci trebuie să aflu cît mai multe lucruri posibile, ca să-mi formez abilități.

Cum îţi vin ideile, inspiraţia?

Cel mai des inspirația îmi apare pe neașteptate, din diferite trăiri sau după o carte citită. Acumulez informații din toate lucrurile și uneori hop și s-a format esențialul, deja urmează să-l șlefuiesc spre o formă.

Ai participat la expoziţii de grup sau personale?

Pînă în prezent nu am participat la expoziții, dar simt că în viitorul apropiat se vor schimba puțin lucrurile.

Poţi să trăieşti din această artă?

Cred că în orice domeniu, dacă îți faci bine treaba, poți trăi fără probleme, mai ales arta, care nu are nicio regulă după care să se conducă.

Care sînt planurile tale pentru următorii ani?

Nu știu ce va fi, și nici nu-mi fac mari planuri, pentru că am observat că nu prea se realizează, dar știu exact ce trebuie să fac acum, talentul e mic, munca este mare. În privința mea ca artist, voi continua să studiez și să-și fac experiență, pentru a mă regăsi, ARTA va începe atunci cînd va dori ea.

 

Source: unica.md

Keywords:

sculptor , creație

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
3016 locuitori

Cotova este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cotova și Măcăreuca. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Drochia și la 186 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3016 oameni. Satul Cotova a fost menționat documentar în anul 1443.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.