Go to section: Fine art
18 november 2015, 16:55 Fine art views 8699
Еxpoziţia aniversară a pictorului Veaceslav Bakiţki
18 november 2015, 16:55 Fine art views 8699

Еxpoziţia aniversară a pictorului Veaceslav Bakiţki

O expoziţie de grafică şi pictură a pictorului Veaceslav Bakiţki, la cea de-a 65-a aniversare, cu genericul "Metamorfoze", a fost vernisată joi la Centrul "C. Brîncuşi" al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova.

Expoziţia cuprinde 53 de lucrări, realizate de autor de-a lungul anilor.

Criticul de artă Tudor Braga a menţionat că Veaceslav Bakiţki este un pictor talentat şi devotat artelor plastice. "În creaţia sa predomină realismul, însă el nu relatează datele fizice ale mediului în care habitează, ci le expune metaforic şi muzical", a precizat Tudor Braga.

Potrivit scriitorului Leo Butnaru, pictura şi grafica lui Veaceslav Bakiţki au înregistrat o evoluţie pregnantă. "Mă bucur că artistul se poate manifesta atît de plenar. A plămădit pînze de dimensiuni mari, iar fiecare lucrare a sa este o poezie, o nuvelă, un roman. La fel de deosebite sînt portretele pe care le propune spectatorului, îndemnîndu-l la meditaţie", a constatat Leo Butnaru.

Prezent la eveniment, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, a apreciat înalt realizările lui Veaceslav Bakiţki în domeniul artelor plastice, precum şi în cel al pedagogiei, el fiind cel care a educat o întreagă pleiadă de tineri artişti plastici.

Veaceslav Bakiţki s-a născut pe 7 ianuarie 1950 în satul Fîntîniţa, raionul Drochia. În 1977 a absolvit Colegiul de Arte Plastice "A. Plămădeală" (pe atunci - Şcoala Republicană de Pictură "I. Repin") din Chişinău şi în 1982 – Academia Naţională de Arte Plastice şi Arhitectură din Kiev, Ucraina.

Din 1982 pînă în 2015 a fost profesor la Colegiul de Arte Plastice "A. Plămădeală". A participat la mai multe expoziţii naţionale şi internaţionale. Veaceslav Bakiţki are lucrări în colecţii publice şi private din R. Moldova, România, Ucraina, Canada, Cehia, Elveţia, Franţa Germania, SUA, Grecia, Olanda, Israel, Turcia şi în alte ţări.

Expoziţia va fi deschisă pînă pe 29 noiembrie.

Reamintim că informații exhaustive despre Istoria artelor plastice, Genurile artelor plastice, Pictori, Instituții de artă, Asociații și colective de creație pot fi găsite la compartimentul «Cultura» al proiectului moldovenii.md.

Source: www.voceabasarabiei.net

Keywords:

expoziție , arta , pictura , pictor

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1546
Populația:
2087 locuitori

Cernoleuca este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Cernoleuca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat pe pîrâul Cubolta, la o distanță de 15 km de orașul Dondușeni și la 170 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2087 de oameni. Prima atestare documentară a satului Cernoleuca datează din anul 1546.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.