Go to section: Fine art
09 december 2015, 10:25 Fine art views 8756
O expoziţie personală a pictorului Victor Cobzac a fost vernisată la Biblioteca Naţională
09 december 2015, 10:25 Fine art views 8756

O expoziţie personală a pictorului Victor Cobzac a fost vernisată la Biblioteca Naţională

La Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a avut loc ieri, în cadrul Cenaclului literar-artistic „Ideal", vernisajul expoziţiei personale a artistului plastic Victor Cobzac, la 65 de ani de la naştere, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde 14 lucrări: trei tripticuri, cîteva peisaje şi un autoportret.

În discursul său, moderatorul evenimentului, scriitorul Vasile Căpăţînă a menţionat că Victor Cobzac este un pictor consacrat, care a realizat peste 300 de lucrări şi care a avut mai multe expoziţii personale atît în ţară, cît şi peste hotare. „Această expoziţie e doar o picătură din marea creaţie a lui Victor Cobzac, lucrările lui fiind etalate în prezent în multe galerii de artă", a precizat Căpăţînă.

Potrivit criticului de artă Eleonora Sîtnic, Victor Cobzac are darul de a vedea lucrurile, de a le a analiza şi de a le transpune în culori. „Este unul dintre puţinii pictori care nu doar explorează culoarea, dar care încearcă să descifreze tainele ei. Acest lucru i-a învăţat şi pe discipolii săi, în instituţiile unde a predat arta plastică", a subliniat Eleonora Sîtnic.

La rîndul său, criticul de artă Liviu Hîncu a remarcat că Victor Cobzac face parte din generaţia pictorilor, care constituie măduva artelor plastice din R. Moldova. „Este un pedagog şi un pictor foarte bun, care ţine la tradiţia artei plastice naţionale şi a celei universale", a constatat Liviu Hîncu.

Solicitat de MOLDPRES, Victor Cobzac a afirmat că de fiecare dată cînd este invitat să-şi expună lucrările, aduce ceea ce-l reprezintă şi ceea ce are mai bun. „Fac pictură, sculptură şi poezie. Pe 30 septembrie voi vernisa împreună cu patru colegi de-ai mei o expoziţie de grup la Centrul Expoziţional „C. Brâncuşi", unde voi lansa şi volumul meu de versuri „Prologul marilor iubiri". Deşi am lucrări în colecţii publice şi private, mă despart greu de ele. Aici sînt părinţii mei, surorile mele, Ungheniul meu, aerul pe care-l respir şi o părticică de Moldovă", a precizat artistul plastic.

Victor Cobzac s-a născut la 6 septembrie 1950 în oraşul Ungheni. A absolvit Şcoala de Arte Plastice din Chișinău (1975) şi Institutul de Arte Plastice „V. Surikov" din Moscova (1981). Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova din anul 1989. A îmbinat permanent activitatea de creaţie cu cea didactică, activînd la Şcoala-internat de Arte Plastice „I. Vieru" (1981-1988), la Liceul Teoretic „M. Eliade" şi Universitatea Tehnică din Moldova (1990-2008).

A organizat diverse expoziţii personale la Chișinău (1996, 1999, 2010) şi în România (Satu Mare, 1997), expunînd şi în cadrul celor internaţionale (Iaşi, Bucureşti, Galaţi, Moscova, Strasbourg, Budapesta, Bruxelles), începînd cu anul 1976.

Expoziţia va fi deschisă timp de două săptămîni.

Reamintim, ca informații exhaustive despere Istoria artelor plastice, Genurile artelor plastice si Personalitati, despre Institutii de arta, Asociaţii şi colective de creaţie pot fi vizualizate la compartimentul "Cultura" a proiectului moldovenii.md

Source: moldpres.md

Keywords:

expoziție , Chisinau , arta , pictor

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1656
Populația:
3012 locuitori

Carahasani este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Carahasani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ștefan Vodă și la 119 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3012 oameni. Satul Carahasani a fost menționat documentar în anul 1656.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.