Go to section: Fine art
14 april 2015, 17:31 Fine art views 11913
Pictorii de icoane din Moldova la mare căutare peste hotare
14 april 2015, 17:31 Fine art views 11913

Pictorii de icoane din Moldova la mare căutare peste hotare

Dumnezeu i-a înzestrat cu un har aparte, cel de a transmite cuvântul Domnului prin icoană. Vorbim despre iconari, adică pictorii bisericești. Moldova are astfel de maeştri, la ale căror servicii apelează și oamenii din țările vecine.

Pe Iurie Lungu l-am găsit în atelierul lui pictând icoane. Alături - soția și fiul îl ajută. Soția curăță o icoană veche care urmează să fie restaurată, iar feciorul, la fel ca și tatăl, pictează.

Iurie Lungu a făcut facultatea de arte şi a început a picta icoane pe vremuri grele pentru credință, când această îndeletnicire nu era salutată şi încurajată.

"Am vrut să știu ce este icoana totuși. Cel mai gustos fruct este fructul interzis. Asta a fost pentru mine o provocare. Adică să fac ceea ce se interzice", a spus pictorul.

După destrămarea imperiului sovietic și când credința a revenit pe făgașul ei, lui Iurie Lungu i s-a propus să restaureze biserici și să picteze în ele.

Îi putem vedea icoanele în Catedrala Mitropolitană şi în biserica Teodora de la Sihla din Chişinău, în alte lăcașe sfinte din țară, dar și din România.

Din păcate, la serviciile pictorilor bisericești acreditați nu apelează toți preoții atunci când doresc să-și zugrăvească lăcașele sfinte. De aceea, de multe ori regulile picturii nu sunt respectate.

"Când vezi că Sfântul Nicolae, care a fost un ierarh, este pictat la ușa bisericii. Alt sfânt, un cuvios care are locul lui pe o anumită porțiune de zid este pictat undeva, în altă parte. Sigur că sunt incorcordanțe, nu e voie", a explicat preotul de la mănăstirea Sireţ, Natanael Prisăcaru.

Un alt pictor bisericesc bine cunoscut în țară este Leonid Popescu. Îi putem vedea picturile realizate împreună cu echipa pe care a coordonat-o chiar în Catedrala Mitropolitană din Chişinău. A muncit cinci ani pe schele ca să întruchipeze tot ceea ce vedem pe pereții și pe iconostasul Catedralei. Leonid Popescu a mai zugrăvit biserici în Ucraina, Rusia și România.

"După finisare, odată ce se sfințește ea trece în mâinile Domnului și nu mai este să mai amintim că am lucrat. Domnul a lucrat prin noi", a zis Leonid Popescu.

Povestea acestor iconari care nu afişează pretenții de creatori este o dovadă că doar cunoscându-l pe Cel de Sus poți face lucruri dumnezeiești. Astfel harul dat de Dumnezeu la Dumnezeu se întoarce prin rodul făptuirii lui.

Source: www.publika.md

Keywords:

icoana , pictor , moldovenii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1786 locuitori

Pîrjolteni este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Pîrjolteni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Călărași și la 61 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1786 de oameni. Satul Pîrjolteni a fost menționat documentar în anul 1429.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.