Go to section: Architecture
07 september 2019, 16:20 Architecture views 6951
Entuziaștii au început restaurarea celui mai frumos conac istoric, Ciolac-Malski
07 september 2019, 16:20 Architecture views 6951

Entuziaștii au început restaurarea celui mai frumos conac istoric, Ciolac-Malski

În centrul satului Bahmut există un monument istoric, un conac al familiei Ciolac-Malski. Una dintre cele mai frumoase moșii istorice din Moldova este aproape complet distrus, au rămas doar pereții. Un grup de tineri entuziaști au hotărît să readucă la viață acest conac.

Conacul a fost construit în stil rusesc neo-clasic la mijlocul secolului al XIX-lea. Conacul satului era deținut de boierul Ciolac. După moartea sa, moșia a trecut la Elizabeta Malski. Din 1945 pînă în 1983, conacul a găzduit școala locală.

Arhitectul Valerian Grosu, născut în Bahmut, demult studiază istoria moșiei nobilului polonez Malsky.

"Știm foarte puțin despre acest conac. El a fost construit în 1887. Clădirea este în stil neoclasic. Acest lucru îl dovedesc fragmentele care au supraviețuit ale porticului de pe fațadă", a spus arhitectul Valerian Grosu.

Tot ce a rămas din clădire va deveni un model de restaurare a sa. Restaurarea casei va fi realizată în baza fundației vechi. După aceea, aici se intenționează deschiderea unui centru turistic.

Planurile includ și crearea unui site dedicat conacului Ciolac-Malski și dezvoltarea unui ghid mobil prin Bahmut.

"Aici a fost o alee de castane, ea ducea spre biserică. Acolo pe deal era o casă în care se afla școala primară - prima și a doua clasă, iar în această clădire copiii studiau pînă la clasa a IX-a. A fost un conac frumos", a declarat locuitoarea satului Bahmut, Larisa Haiduc.

În Moldova, există mai mult de 60 de conace vechi. Cele mai multe dintre ele sînt goale și distruse.

Source: locals.md

Keywords:

conac , restaurare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1479
Populația:
2783 locuitori

Moleşti este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Moleşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Ialoveni și la 32 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2783 de oameni. Satul Moleşti a fost menționat documentar în anul 1479.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.