Go to section: Literature
12 july 2019, 12:35 Literature views 5079
Cartea lui Gherasim Ghidirim: „Odă” Frăției Române
12 july 2019, 12:35 Literature views 5079

Cartea lui Gherasim Ghidirim: „Odă” Frăției Române

Astăzi, 7 decembrie 2019, a ieșit de sub tipar și a avut loc prezentarea cărții scriitorului Gherasim Ghidirim "ODĂ FRĂȚIEI ROMÂNE".

Gherasim Ghidirim (numele adevărat: Ivan Klimov) colonel în retragere, fost colaborator SIS al RM, scriitor-publicist, unul din activiștii fondatori ai mișcării Pro-Moldova.

Autorul a subliniat în repetate rînduri atît în discursurile, cît și în publicațiile sale că este stringent necesar ca întregul popor moldovenesc să cunoască adevărul istoric.

„Odă” Frăției Române (Poem satiric antiunionist) este scris pe fiecare pagină a cărții, deasupra textului.

Autorul cărții spune că „neamul moldovenilor nu e unul artificial, născut de Iosif Stalin, cum îi minciunesc dascălii unioniști pe copiii noștri în școala română. Poporul moldovenesc are bogate tradiții etno-stataliste și un tezaur spiritual (propriu național!) de o vechime la care românii au putut numai visa. Indignarea și protestele moldovenilor însă nicidecum nu ajung la urechea lor mareromânească”.

În această ordine de idei, Gherasim Ghidirim a hotărît să le trimită vecinilor de peste Prut un mesaj în versuri.

Cartea cuprinde descrierea și analiza mai multor evenimente, pînă în noiembrie 2017, cînd ambasadorului RM la Moscova, d-lui A. Neguță, i-a fost înmînată și o notă de protest a Ministerului de Externe al Rusiei în legătură „cu numeroase cazuri de interdicție neîntemeiată de către autoritățile moldovenești a întrării în țară jurnaliștilor, politologilor, delegațiilor oficiale și a unor cetățeni de rînd ai Federației Ruse.” Partea rusă consideră aceste fapte ca „acte neprietenești care contrazic buchiei Acordului dintre Federația Rusă și Republica Moldova despre prietenie și colaborare reciprocă, aduc prejudicii intereselor de bază ale țărilor și popoarelor noastre.”

Cartea o puteți găsi aici.

 

Source: noi.md

Keywords:

carte , istoria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1912
Populația:
253 locuitori

Tăura Nouă este un sat din cadrul comunei Tăura Veche, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Sîngerei și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 253 de oameni. Satul Tăura Nouă a fost întemeiat în anul 1912.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.