21 may 2021, 16:30 Health views 16511
21 may 2021, 16:30 Health views 16511

Rujul de buze poate cauza cancer la stomac


Foto: lady.ru

O echipă de cercetători californieni a descoperit prezenţa unor metale grele toxice (aluminiu, mangan, crom, cadmiu, plumb) în 32 rujuri şi flacoane cu luciu de buze cumpărate din comerţ.

De această dată însă cercetătorii de la Berkeley s-au ocupat de dozele absorbite de utilizatoarele de ruj, arătînd că rujarea buzelor poate fi uneori toxică, avertizează studiul apărut în revista Environmental Health Perspectives.

O utilizatoare medie ar absorbi aproape 24 mg pe zi, se spune în studiu. Adeptele buzelor roşii întreaga zi, care pun straturi groase de ruj în repetate rînduri, ar ajunge la 87 mg. Acest lucru este riscant pentru sănătate. Cantitatea de crom absorbită poate fi nocivă pe termen lung, acest metal favorizînd îndeosebi tulburări renale sau cancer la stomac. Cînd femeile scot prea des din poşetă rujul de buze se expun unor doze ridicate de aluminiu, cadmiu şi mangan.

Femeile nu trebuie totuşi să renunţe la ruj. Oamenii de ştiinţă afirmă că mai ales copiii trebuie să nu aibă contact cu aceste metale. Nivelul de plumb din rujuri este foarte scăzut, iar cantităţile de metale absorbite sînt mici.

Keywords:

cancer , frumusete , sanatate

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1517
Populația:
622 locuitori

Soloneţ este un sat din cadrul comunei Stoicani, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Soroca și la 139 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 622 de oameni. Satul Soloneţ a fost menționat documentar în anul 1517.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.