11 september 2020, 10:30 Health views 19405
11 september 2020, 10:30 Health views 19405

Mituri şi adevărul despre soia

Mit: asiatici consumă cantităţi mari de produse din soia.

Adevărul: Consumul mediu de produse de soia în China este de 10 de grame (aproximativ două linguri) pe zi, iar în unele zone ale Japoniei - pînă la 60 de grame. Asiaticii consuma alimentele din soia în cantităţi mici ca un condiment, nu ca înlocuitori pentru produse de origine animală.

Mit: alimentele moderne din soia sînt la fel de folositoare pentru sănătate, ca şi produsele din soia, preparate prin metode tradiţionale.

Adevărul: Cele mai multe alimente moderne din soia nu sînt fermentate pentru a neutraliza toxinele din boabe de soia, fiind produse într-un mod care denaturează proteinele şi creşte nivelul de agenţi cancerigeni.  

Mit: vitamina B12 se poate obține din produsele de soia fermentate.

Adevărul: compusul din soia, care seamănă cu vitamina B12, nu poate fi asimilat de organismul uman, dimpotrivă, consumul de alimente din soia duce la insuficiența de vitamina B12.

Mit: alimentele din soia previn osteoporoza.

Adevărul: consumul alimentelor din soia poate cauza insuficiența de calciu şi vitamina D, necesare pentru sănătatea oaselor. În ţările din Asia osteoporoza este prevenită nu de produsele din soia ci de calciul din bulionurile preparate pe bază de oase de animale, precum şi de vitamina D din fructele de mare, untura de porc etc.  

Mit: alimentele moderne din soia protejează împotriva mai multor tipuri de cancer.

Adevarul: un raport elaborat de guvernul britanic, a concluzionat că nu există suficiente dovezi care ar confirma ipoteza că alimentele din soia protejează împotriva diferitor tipuri de cancer. În schimb, produsele alimentare din soia pot creşte riscul de cancer.

Mit: alimentele din soia protejează de bolile cardio - vasculare.

Adevărul: la unele persoane, consumul de alimente din soia va reduce colesterolul, dar nu e demonstrat că doar scăderea colesterolului reduce riscul de maladii cardiovasculare.

Mit: fitoestrogenii din produsele alimentare din soia pot să îmbunătăţească abilitățile mintale.

Adevărat: un studiu recent a arătat că printre americanii de origine japoneză consumul de tofu la vîrsta medie se asociază cu răspîndirea bolii Alzheimer la o vîrstă înaintată.

Mit: boabele de soia sunt bune pentru ţările în curs de dezvoltare.

Adevărul: în ţările lumii a treia, soia înlocuiește culturile cerealiere tradiţionale, precum şi duce la faptul că profiturile din prelucrarea produselor agricole le primesc nu producătorii locali ci corporaţiile transnaţionale.

Source: ecology.md

Keywords:

sanatate , alimentatie , sfat

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1741
Populația:
1499 locuitori

Sudarca este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sudarca și Braicău. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Dondușeni și la 206 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1499 de oameni. Satul Sudarca a fost menționat documentar în anul 1741.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.