29 january 2019, 15:55 Health views 11152
Mai multe medicamente uzuale cresc riscul de a dezvolta o boală gravă
Photo: gandul.info
29 january 2019, 15:55 Health views 11152

Mai multe medicamente uzuale cresc riscul de a dezvolta o boală gravă

Mai multe medicamente care sunt administrate în mod curent cresc riscul de demenţă, inclusiv riscul de dezvoltare a maladiei Alzheimer, la persoanele în vârstă care primesc aceste substanţe în doze mari sau pentru perioade îndelungate, potrivit unui studiu publicat luni în Statele Unite.

Toate acele medicamente conţin o substanţă, denumită anticolinergic, care afectează comunicarea dintre neuroni şi perturbă memoria, învăţarea şi activitatea musculară, preciză autorii studiului, informează AFP.

Această cercetare ştiinţifică, realizată pe un eşantion de aproape 3.500 de persoane în vârstă de peste 65 de ani, a fost publicată în JAMA Internal Medicine.

Un număr mare de persoane în vârstă iau acele medicamente, dintre care unele sunt vândute fără reţetă, precum Benadryl, administrat contra alergiilor.

Acesta a fost primul studiu care a evidenţiat o legătură directă între dozele ridicate de medicamente anticolinergice şi creşterea riscului de apariţie a demenţei.

Acelaşi studiu a sugerat, de asemenea, pentru prima dată că acest risc poate să persiste şi să nu fie reversibil, chiar şi după ce pacienţii au încetat de mulţi ani să ia acele medicamente.

Cercetătorii precizează că 797 dintre participanţii la studiu, reprezentând 23%, au dezvoltat demenţă.

"Adulţii în vârstă ar trebui să ştie că un număr mare de medicamente, inclusiv unele care se vând fără reţetă, au puternice efecte anticolinergice", a subliniat medicul Shelly Gray, de la Universitatea Washington din Seattle, principalul autor al acestui studiu, finanţat de National Institutes of Health (NIH).

"Medicii ar trebui să verifice cu regularitate medicamentele luate de pacienţii lor, inclusiv cele vândute fără reţetă, pentru a încerca să le înlocuiască, cel puţin parţial, cu tratamente care nu conţin anticolinergici", a adăugat cercetătoarea americană.

Studiul a evidenţiat că persoanele monitorizate care luau, de exemplu, cel puţin 10 miligrame/ zi de doxepin, un antidepresiv, 4 miligrame pe zi din somniferul difenhidramin sau 5 miligrame pe zi de oxybutynin, contra incontinenţei urinare, timp de cel puţin trei ani, prezintă un risc considerabil mai mare de a dezvolta demenţă.

Shelly Gray spune că pe piaţă există deja alternative fără anticolinergic pentru doxepin şi difenhidramin, precum Prozac (antidepresiv) şi Celexa (somnifer).

Atunci când nu există o altă alegere de tratament, cercetătoarea americană recomandă medicilor să prescrie doza cea mai scăzută care este eficientă şi să îşi monitorizeze pacienţii cu regularitate.

Source: www.gandul.info

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1626
Populația:
1280 locuitori

Furceni este un sat din cadrul comunei Ivancea, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Orhei și la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1280 de oameni. Satul Furceni a fost menționat documentar în anul 1626.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.