11 january 2020, 15:30 Health views 13776
Tulburarea de care poţi suferi fără să îţi dai seama
Photo: gandul.info
11 january 2020, 15:30 Health views 13776

Tulburarea de care poţi suferi fără să îţi dai seama

Persoanele care îşi schimbă constant stările de dispoziţie, oscilînd între euforie şi depresie, ar putea suferi de tulburare bipolară. Primele simptome apar în jurul vîrstei de 18 ani, dar tulburarea este diagnosticată mai tîrziu.

Treci uşor de la stări de euforie la depresie şi nu ştii ce se întîmplă cu tine? Experţii de la Societatea Elveţiană de Psihiatrie şi Psihoterapie spun că acestea sunt simptomele tulburării bipolare, o afecţiune ce nu ar trebui ignorată, deoarece, fără tratament, o persoană afectată de tulburarea bipolară se poate confrunta cu episoade intense de depresie.

În fazele maniacale de tulburare bipolară, persoanele devin hiperactive, euforice sau agitate. Fazele depresive sunt caracterizate prin letargie şi sentimentul de inutilitate. Multe persoane cu tulburare bipolară au avut primul episod de acest tip în jurul vîrstei de 18 ani, dar adesea boala este diagnosticată mai tîrziu, menţionează sursa citată.

Una din probleme este că persoanele care se confruntă cu această tulburare resimt fazele depresive, doar ca pe o stare proastă sau o stare emoţională relativ normală, iar în fazele maniacale nu simt nicio suferinţă şi, prin urmare, nu văd nevoia să ceară ajutor. Schimbările de dispoziţie pot dura luni, sau chiar ani, timp în care pacienţii nu au permanent simptome şi pot avea chiar o stare de spirit stabilă.

Tulburarea bipolară afectează bărbaţii şi femeile în egală măsură. Potrivit psihiatrilor, persoanele care au rude cu tulburare bipolară au şanse mai mari să fie diagnosticate cu această afecţiune. Evenimentele stresante şi abuzul de droguri pot declanşa ciclul stărilor contradictorii.

Un pas important în diagnosticarea tulburării bipolare este excluderea altor factori care ar putea cauza schimbările de dispoziţie. Acestea pot include infecţii ale creierului sau alte afecţiuni neurologice, abuzul de substanţe, problemele cu tiroida, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenţie, efectele secundare ale unor medicamente sau alte tulburări psihice.

Nu există niciun test de laborator pentru identificarea tulburării bipolare. De obicei, psihiatrul pune diagnosticul bazîndu-se pe istoria medicală a pacientului, pe starea sa de spirit şi pe alte simptome.

Source: www.gandul.info

Keywords:

sanatate , psihologie , depresie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1765
Populația:
964 locuitori

Codreni este un sat din cadrul comunei Vălcineţ, raionul Ocniţa. Satul Codreni este situat la o distanță de 32 km de orașul Ocniţa şi la 192 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 964 de oameni. Satul Codreni este menționat documentar în anul 1765.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.