21 june 2023, 12:30 Kaleidoscope views 4152
Solstițiul de vară, cea mai lungă zi din an
21 june 2023, 12:30 Kaleidoscope views 4152

Solstițiul de vară, cea mai lungă zi din an

Solstiţiul de vară are loc anul acesta astăzi, 21 iunie, fiind cea mai lungă din an şi marcînd începutul verii astronomice. Durata zilei va fi de 15 ore și 32 minute, iar cea a nopţii fiind de numai 8 ore și 28 de minute.

Solstițiul de vară 2022 este o zi marcată de o aliniere perfectă a axei Pămîntului pe direcţia Soarelui.

După momentul solstiţiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopţii să crească, timp de şase luni, pînă pe 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. În emisfera sudică a Pămîntului fenomenul se derulează în sens invers.

Solstiţiu înseamnă, de fapt, „soarele stă". Substantivul solstitium este format din cuvîntul latin „sol", „solis", „solem" – Soare și „stitium", derivat al verbului „sisto", „sistere", „stiti", „statum" – a opri, a rămîne constant, a face să stea, a se menține.

Source: diez.md

Keywords:

Solstițiu

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1774
Populația:
648 locuitori

Goian este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Goian și Iagorlîc. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Dubăsari și la 62 km de Chișinău. Populaţia satului Goian alcătuia 648 de oameni în anul 2011. Satul Goian a fost menționat documentar în anul 1774.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.