15 october 2018, 12:00 Kaleidoscope views 7320
Ziua mondială a spălatului pe mîini
15 october 2018, 12:00 Kaleidoscope views 7320

Ziua mondială a spălatului pe mîini

Ziua mondială a spălatului pe mîini este celebrată, în fiecare an, la 15 octombrie, în peste 100 de țări din întreaga lume, fiind axată pe creșterea gradului de conștientizare și înțelegere a importanței spălatului pe mîini.

În fiecare an, cu acest prilej, peste 200 de milioane de persoane sînt implicate în acțiuni, pentru informarea cu privire la necesitatea spălării mîinilor, susținute de instituții guvernamentale și internaționale, organizații ale societăților civile, ONG-uri, companii private sau persoane fizice. Școlile sînt implicate în desfășurarea de activități de promovare a igienei, în special în țări din Africa și Asia. Potrivit UNICEF, Ziua mondială a spălatului pe mîini reprezintă o ocazie bună pentru a promova igiena la nivel mondial în rîndul copiilor.

Ziua mondială a spălatului pe mîini este adresată în special copiilor, avîndu-se în vedere bolile de care suferă aceștia, precum cele diareice și respiratorii. În fiecare an, la nivel mondial sînt consemnate 1,7 miliarde de cazuri de diaree la copii. Diareea poate fi un inconvenient minor, în unele locuri, dar în același timp ucide în multe țări. În fiecare an, 760.000 de copii mor înainte de a împlini 5 ani, din cauza diareei și pneumonie. Simplul act de spălare al mîinilor cu săpun poate reduce riscul de bolilor diareice cu pînă la 47 la sută, potrivit OMS. Spălarea mîinilor cu săpun este printre cele mai eficiente și ieftine metode pentru a preveni aceste boli. Spălarea mîinilor cu săpun are efecte pozitive nu doar asupra sănătății și a nutriției, dar și asupra educației, economie și a veniturilor proprii.

Ziua mondială a spălatului pe mîini este promovată și susținută de Parteneriatul Global Public-Privat pentru spălarea mîinilor (The Global Public-Private Partnership for Handwashing — PPPHW), care este o coaliție internațională de părți interesate (organizații naționale și internaționale) ce lucrează în mod explicit pentru promovarea spălării mîinilor cu săpun pe o scară largă și recunoașterea igienei ca pilon al dezvoltării internaționale și a sănătății publice.

Pentru prima dată, Ziua mondială a spălatului pe mîini a fost marcată în 2008, anul care a fost declarat de Națiunile Unite — Anul Internațional al Stării de Salubrizare.

Source: agerpres.ro

Keywords:

curatenie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVII
Populația:
357 locuitori

Zahorna este un sat din cadrul comunei Dobruşa, raionul Șoldăneşti, cu o suprafaţă de circa 1.80 kilometri pătraţi și perimetrul de 7.82 km. Satul Zahorna este situat la o distanță de 26 km de orașul Șoldănești și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 357 de oameni. Satul Zahorna este menționat în documente la începutul secolului al XVII-lea.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.